2min

Eigenlijk zou Samsung gisteren op een evenement voor Tizen-ontwikkelaars in Rusland de nieuwe Tizen-smartphone presenteren en aankondigen. Het toestel genaamd de Samsung Z was echter de grote afwezige op het evenement want Samsung had besloten de introductie opnieuw uit te stellen. Een echte reden werd niet gegeven maar volgens de aanwezigen zouden er nog te weinig Tizen-apps beschikbaar zijn.

Tizen is een mobiel besturingssysteem dat door Samsung en Intel samen is ontwikkeld. Het is een doorontwikkeling van Samsung’s Bada en Intel’s MeeGO en het idee achter het besturingssysteem is om de concurrentie met Android aan te gaan. Of Samsung en Intel er ook ooit in gaan slagen om met Tizen de concurrentie aan te gaan met Android is echter een twijfelgeval.

Volgens de originele planning zou Samsung al in 2012 de eerste Tizen-smartphone introduceren. Sinds die tijd is de introductie van de Tizen-smartphone echter keer op keer uitgesteld. Vorige maand liet J.D. Choi, de grote man achter Tizen, tijdens een evenement in San Francisco weten dat de Samsung Z in het derde kwartaal zou verschijnen, maar wel alleen in Rusland. Ook deze lancering staat nu op losse schroeven aangezien het toestel gisteren niet is gepresenteerd aan de aanwezige ontwikkelaars.

De zaal die Samsung had afgehuurd voor het evenement was overigens maar half gevuld. De animo voor Tizen lijkt niet meer zo groot te zijn, wellicht omdat Samsung blijft schuiven met de introductiedatum van de smartphone. Een echte reden voor het uitstellen werd overigens niet gegeven, maar volgens de aanwezigen zou het te maken hebben met het aantal beschikbare apps.

Waar de Tizen-smartphones op zich laten wachten heeft Samsung inmiddels wel enkele smartwatches op de markt gebracht met Tizen. De Gear, Gear 2, Gear 2 Neo en Gear Fit draaien allemaal op Tizen. Voor nu is het weer even afwachten tot Samsung met meer nieuws naar buiten komt rond Tizen.