3min

Sony heeft op de IFA twee nieuwe smartphones gepresenteerd, Techzine was op de IFA en heeft de toestellen ook even in de hand mogen houden en mogen uitproberen. De strategie van Sony is ongewijzigd en het bedrijf blijft smartphones maken en ook deze Compact-versie beschikt weer over goede hardware, maar het absolute vlaggenschip is toch wel de Xperia XZ.

Sony is de afgelopen jaren zeer succesvol geweest met de Xperia Z-serie en veel mensen wachten nog steeds op de Xperia Z6, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat die niet op de planning staat en waarschijnlijk nooit meer zal verschijnen. De Xperia X-serie heeft deze positie ingenomen.

De eerste Xperia X-toestellen werden in Barcelona gepresenteerd afgelopen februari en zijn rond de zomer pas in de Nederlandse winkels verschenen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het marktaandeel van Sony een duikvlucht heeft genomen, maar gelukkig was er op de IFA goed nieuws. De toestellen die daar zijn gepresenteerd zullen in september en oktober al beschikbaar komen. Hopelijk kan Sony het marktaandeel dan weer een beetje gaan opbouwen.

Sony Xperia X Compact

Om maar te beginnen met het kleinste toestel, de Xperia X Compact, dit is een toestel met een schermformaat van 4,6 inch, hierdoor ligt het toestel lekker in de hand en is deze met één hand te bedienen, wat tegenwoordig toch wel een unicum is in smartphoneland. De schermresolutie bedraagt 1280 x 720 pixels (HD) en het toestel wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 650. Daarmee beschikt de Compact over een goede midrange-chip van Qualcomm maar niet meer over de allerbeste chipset, wat wel het geval was bij vorige Compact-versies.

Hierin heeft Sony dus een wijziging gemaakt, wel moeten we er direct bij vermelden dat dit toestel nog steeds erg krachtig is en niet te vergelijken is met de mini’s die andere fabrikanten nog weleens uitbrengen, waarbij de hardware echt is uitgekleed. De Snapdragon 650 is een processor met zes rekenkernen, twee krachtige Cortex A72-cores en vier Cortex A53-cores. Verder is het toestel voorzien van 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. De camera aan de achterzijde beschikt over 23 megapixels en de camera aan de voorzijde over 5 megapixels. In tegenstelling tot de voormalige Z-serie is dit toestel niet waterdicht. Wel beschikt het toestel over een vingerafdrukscanner in de stand-by-knop aan de zijkant van het toestel.

Sony brengt het toestel uit in drie kleuren, blauw, wit en zwart. De Xperia X Compact komt volgende week beschikbaar voor een adviesprijs van 449 euro.

Sony Xperia XZ

Het nieuwe vlaggenschip op de smartphonemarkt van Sony is de Xperia XZ. Dit toestel beschikt over een 5,2 inch scherm met een Full HD-resolutie. In dit toestel zit wel de meeste krachtige Qualcomm-chip, de Snapdragon 820. Verder is er opnieuw 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit aanwezig. Ook de camera aan de achterzijde beschikt over 23 megapixels, de camera aan de voorzijde beschikt over 13 megapixels.

Dit toestel is wel weer waterdicht en heeft ook een vingerafdrukscanner aan de zijkant van het toestel. Sony hoopt met dit toestel weer flink wat gebruikers aan zich te binden die op zoek zijn naar een high-end smartphone. Het toestel komt in oktober beschikbaar in het blauw, wit en zwart voor een adviesprijs van 699 euro.