HP heeft overeenstemming bereikt met Samsung voor de overname van de printerdivisie van het Zuid-Koreaanse bedrijf. HP betaalt 1,05 miljard dollar voor de Samsung-divisie en hoopt hiermee de eigen positie in de printermarkt te verstevigen.

De omzet uit de printerdivisie van HP loopt al enige tijd terug en een mogelijke oplossing hiervoor is de overname van Samsung’s printerdivisie. Hiermee haalt HP weer een concurrent uit de markt en voegt het een flink portfolio toe aan het eigen merk. Naast een zeer aardig productportfolio neemt HP ook 6500 patenten over en zo’n 6000 werknemers waaronder 1300 onderzoekers en technisch personeel.

Volgens HP zijn de multifunctionele laserprinters van Samsung de voornaamste reden voor de overname. Deze kunnen namelijk onder meer overweg met A3-papier, maar voor HP biedt het ook mogelijkheden om minder afhankelijk te worden van Canon. Voor de huidige HP laserprinters worden namelijk het mechanisme en de cartridges afgenomen bij Canon, HP heeft nu de mogelijkheid om in toekomstige modellen de technologie van Samsung te gaan toepassen.

HP laat echter weten dat de samenwerking met Canon niet onder druk staat en die gewoon in staat zal blijven. Dat moet ook wel want HP is afhankelijk voor alle huidige modellen van Canon. De vraag lijkt echter te zijn of dat over een aantal jaar ook nog het geval is.

Als we naar de cijfers kijken dan voegt de overname van Samsung printerdivisie niet heel veel toe. Samsung heeft laten weten zo’n 1,8 miljard dollar aan omzet uit zijn printerdivisie gehaald te hebben in 2015. Dat is nog geen tiende van de omzet die HP weet te genereren met zijn printerdivisie. De toevoeging van Samsung aan HP is op papier dus bijzonder klein. Wel heeft HP problemen om de omzet op peil te houden want de omzet uit de printactiviteiten loopt terug, het afgelopen kwartaal met zo’n 14 procent tot 4,4 miljard dollar. De toekomst moet uitwijzen of de overname de positie van HP kan verbeteren.