2min Devices

Goedkope Qualcomm-chips maken dubbele camera’s voor budgettelefoons mogelijk

Dubbele camera’s aan de achterzijde van smartphones zijn op dit moment voorbehouden aan de duurdere toestellen zoals de iPhone 7, Huawei P9 en dergelijke. In de toekomst moet daar verandering in komen: Qualcomm komt namelijk met nieuwe processoren die goedkoper zijn en in staat zijn de invoer van dubbele camera’s te verwerken, hierdoor moet deze feature ook beschikbaar komen op smartphones in het middensegment.

Het gaat om de Snapdragon 427, 626 en 653 chips. Die ondersteunen allemaal dubbele camera’s maar ook de nieuwe Quick Charge 3.0-technologie, die tot vier keer zo snel moet laden. Sommige fabrikanten zullen er echter voor kiezen om niet de Quick Charge 3.0, maar een eerdere versie te implementeren. Dat is goedkoper en maakt het juist makkelijker om de chips naar goedkopere smartphones te brengen.

De smartphones met de Snapdragon 626 en 653 chips zullen eind dit jaar nog beschikbaar worden gemaakt. Daarvan is de 653 het krachtigst, met werkgeheugen tot wel 8 GB. De Snapdragon 427 wordt pas in het eerste kwartaal van 2017 uitgerold.

Volgens CNet zullen de Chinese fabrikanten Xiaomi en Oppo waarschijnlijk als eerste met apparaten waar de chips ingebouwd zijn komen. Die komen immers met goedkopere maar krachtige smartphones voor opkomende markten als India en China, waar dit soort processoren perfect voor zijn.