2min Devices

Huawei introduceert nieuwe Kirin 960-chip voor smartphones

Huawei heeft een nieuwe mobiele processor geïntroduceerd voor zijn toekomstige smartphones. De nieuwe Kirin 960 moet het gaan opnemen tegen de andere top-smartphones in de markt en volgens Huawei gaat dat wel lukken. Huawei heeft in tegenstelling tot het vorige model vooral de grafische prestaties fors opgeschroefd, hierdoor zou de Kirin 960 sneller zijn dan de Qualcomm Snapdragon 821 en de Exynos 8890 die in de Galaxy S7 wordt gebruikt.

Huawei is op dit moment de derde speler op de smartphonemarkt, na Samsung en Apple, om die positie vast te houden en te verbeteren zal het bedrijf door moeten bouwen aan zijn portfolio en moeten zorgen voor goede componenten. HiSilicon, een dochter van Huawei, ontwerp al jaren de chips voor het moederbedrijf en heeft met de Kirin 960 zichzelf opnieuw overtroffen.

Uit metingen van Huawei zelf, goed die zijn niet echt geloofwaardig, zou de chip sneller moeten zijn dan de Qualcomm Snapdragon 821 en de Exynos 8890 die Samsung gebruikt in de Galaxy S7. Of dat daadwerkelijk zo is, is iets wat wij liever zelf meten, maar we mogen er vanuit gaan dat de chip in elk geval in de buurt of nagenoeg gelijke prestaties geeft.

Als we terugkijken op het vorige model van Huawei, die gebruikt is in de Huawei P9 (review), dan komen we tot de conclusie dat de chip op het gebied van CPU-prestaties dik in orde was, maar de grafische prestaties (GPU) stelde enorm teleur. Dat heeft Huawei nu aangepakt, naar eigen zeggen is de Kirin 960 op grafisch gebied 180 procent sneller en 20 procent efficiënter. Dat is vooral te verklaren doordat het van een dualcore GPU naar een octacore GPU is gegaan.

Verder maakt Huawei voor zijn nieuwe chip gebruik van de 16nm finfet-procedé van TSMC. Hierdoor worden de chips een stuk efficiënter geproduceerd dan hun voorgangers. Binnenkort zal Huawei waarschijnlijk het eerste toestel presenteren met deze Kirin 960-chip en zal duidelijk worden hoe goed deze precies is. Wij verwachten dat Huawei in de Mate 9 zal kiezen voor de Kirin 960.