2min

Bij Google zit het tempo om Android door te ontwikkelen er lekker in, zojuist is de eerste Android 7.1 Developer Preview online verschenen. Deze is vooralsnog alleen te installeren op een Nexus 5x, Nexus 6P en Pixel C-tablet, maar binnenkort moeten daar meer toestellen bij gaan komen. In deze nieuwe versie voert Google weer de nodige verbeteringen door.

Afgelopen zomer introduceerde Google al Android 7.0, in de maanden daarvoor waren er al verschillende developer previews verschenen. Google wil het tempo waarin Android wordt ontwikkeld wat verder opvoeren zo lijkt het. Op zich is hier niets mis mee want een besturingssysteem kan altijd beter worden, maar de adoptie van Android 7.0 moet nog beginnen bij veel fabrikanten en nu verschijnen alweer de Android 7.1 developers previews.

Op dit moment draaien eigenlijk alle toestellen nog op Android 6. Alleen de Pixel-smartphones van Google zelf en de LG V20 draaien op Android 7.0 Nougat. Volgende maand worden de eerste updates verwacht voor andere toestellen naar Android 7.0, maar het duurt waarschijnlijk nog minimaal een half jaar voordat het marktaandeel van Android 7.0 boven de 10 procent komt.

Google gaat nu dus alweer verder met Android 7.1, waarin de nodige kleine verbeteringen worden doorgevoerd en enkele nieuwe features zijn verschenen die eigenlijk al in 7.0 hadden moeten zitten. Bijvoorbeeld de mogelijkheid voor app shortcuts, deze feature is identiek aan Apple’s 3D Touch, door wat harder op een app-icoon te drukken verschijnen er meer opties, bijvoorbeeld snel navigeren via Google Maps of snel een Tweet plaatsen in plaats van Twitter openen. Als je een icoon wil verplaatsen moet je nu hard drukken en slepen op het scherm, dat is iets lastiger geworden.

Verder zijn in de instellingen-app de nodige “Bewegingen” te koppelen aan functies van de smartphone. Bijvoorbeeld de camera opstarten als er snel twee keer op stand-by wordt gedrukt, of sneller notificaties te tonen. Veel van deze opties worden al aangeboden, maar nu zijn ze ook samen te vinden onder één kopje in de instellingen-app. Waarschijnlijk verschijnen er de komende weken nog meer developer previews en nieuwe features, zo missen we nog de feature voor een nachtmodus met minder blauw licht.