Google heeft onthuld dat het deze maand nog komt met de eerste ontwikkelaarsversie van Android 7.1. Het bedrijf is van plan om begin december de nieuwe versie beschikbaar te maken voor alle smartphones met Android. Het lijkt erop dat, ondanks eerdere opmerkingen van Google, de Nexus 6 en Nexus 9 alsnog een update krijgen.

De eerste versie van Android 7.1 werd onthuld tegelijk met Google’s Pixel en Pixel XL en bracht een aantal interessante nieuwe features. Zo ontbreken in de nieuwe versie de speciale Pixel-launcher, de Google Assistant en een zijn er handvol cosmetische veranderingen. Gelukkig verdwijnen niet alle nieuwe features, zoals Google onthult in zijn aankondiging.

  • App shortcuts: App-ontwikkelaars kunnen in de launcher nu tot vijf shortcuts toevoegen. Die kunnen zowel statisch als dynamisch zijn en dienen vooral om gebruikers sneller naar relevante delen van een app surfen.
  • Cirkelvormige app-iconen: Het is mogelijk voor ontwikkelaars om het icoon van hun app cirkelvormig te maken. Daardoor lijken ze meer op de app-iconen van bijvoorbeeld de Pixel.
  • Afbeeldingen in toetsenbord: Dienen ter uitbreiding van de inhoud die gebruikers vanuit hun toetsenbord kunnen versturen. Gebruikers kunnen onder meer kiezen voor geanimeerde plaatjes, stickers en foto’s.
  • Opslagmanagement: Het opslagmanagement is vernieuwd. Gebruikers kunnen bij de instellingen direct ongebruikte bestanden verwijderen en zo wat opslagruimte vrijmaken.