2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een belangrijk streven van smartphonefabrikanten is een toestel zonder schermranden. Die randen zijn op dit moment onder meer nodig om de toestellen aan de randen te verstevigen.  Toch werken meerdere fabrikanten aan de ontwikkeling van een smartphone zonder die randen en lijkt de Chinese fabrikant Xiaomi daar als eerste echt in geslaagd te zijn.

De fabrikant heeft op Facebook een “concept telefoon” onthuld. Het gaat om een smartphone die het samen met de Franse ontwerper Philippe Starck ontwikkeld heeft. Het apparaat is voorzien van een 6,4 inch scherm, zonder randen. Daardoor is de scherm-body ratio maar liefst 91,3 procent. Dat soort percentage werd nooit eerder behaald. Ter vergelijking: een gemiddelde smartphone hangt nu rond de 76 tot 80 procent.

De Xiaomi Mi MIX heeft een keramisch body, dat bestaat uit één deel. Van hoeveel pixels het scherm voorzien wordt, is helaas niet bekend. Wel weten we dat de smartphone draaiende gehouden worden door een Snapdragon 821 op 2.35GHz en beschikt over vier gigabyte werkgeheugen. Verder is er 128 gigabyte opslaggeheugen. In een premiumvariant, die voorzien is van 18 karaats gouden randjes om onder meer de camera en vingerafdrukscanner, gaat het om 6GB werk- en 256GB opslaggeheugen.

De telefoon werkt met Quick Charge 3.0 en de batterij heeft beschikking over 4400mAh. De Xiaomi Mi MIX heeft zoals geschreven een vingerafdrukscanner, maar ook NFC-functionaliteit en twee camera’s. De specificaties van de selfiecamera zijn niet bekend; de camera achterop het toestel beschikt over 16 megapixel. Wel is van de selfiecamera bekend dat deze aan de rechteronderhoek van de smartphone zit. Door het ontbreken van schermranden bovenaan het toestel, was daar geen plek voor. Om een ‘normale’ selfie te nemen, moeten gebruikers het toestel ondersteboven houden.

Xiaomi Mi Mix (3)

Xiaomi Mi Mix (1)
Schermranden zijn onder meer nodig om smartphones van structurele sterke te voorzien. Als het enkel gaat om een scherm aan de voorkant, zouden ze gemakkelijker kunnen verbuigen. Maar het scherm is door het missen van die randen ook gevoeliger voor breuken, want waar een klap op de vloer nu eerst opgevangen wordt door de randen om het scherm, zal dat effect dan minder sterk aanwezig zijn. De steeds sterkere Gorilla Glass-schermen maken het onder meer mogelijk om de schermranden te verkleinen.

Overigens moet er ook rekening gehouden worden met de bediening van een touchscreen: als de randen afwezig zijn, raakt de gebruiker het scherm direct aan de zijkant aan, wat zou kunnen leiden tot ongewenste acties. Hoe Xiaomi dit precies heeft opgelost is niet bekend.

De Xiaomi Mi MIX zal vanaf 4 november verkocht worden in China, met een prijs van ongeveer 475 euro. Of de smartphone ook naar Europa komt is niet bekend.