2min Devices

Winst Samsung daalt gigantisch door Note 7-fiasco

De problemen met de Samsung Galaxy Note 7 blijken van grote invloed te zijn op de kwartaalcijfers van Samsung. De Zuid-Koreaanse onderneming blijft winstgevend, maar zijn smartphonetak levert wel 96 procent van de winst in.

Samsung onthulde vandaag de kwartaalcijfers, en daaruit blijkt een niet al te rooskleurig beeld. De totale winst bedroeg nog 4,19 miljard euro, veel minder dan het bedrijf verwacht had. Dat komt vooral door alle kosten die het heeft moeten maken door het terugroepen van alle Note 7-toestellen en de omzet die het vervolgens misliep.

Het zwaarst getroffen is dan ook de smartphonetak zelf. Die haalde een jaar geleden nog en winst van 2 miljard euro, maar dat bedrag was afgelopen kwartaal gedaald naar 80 miljoen euro. Samsung stelt dat de verkopen van telefoons verder gelijk zijn gebleven, maar marktonderzoeker IDC stelt dat het bedrijf ongeveer 13 procent minder verkocht heeft dan een jaar eerder.

Waar de winsten het meest gedaald zijn, is de omzet ook gedaald. De totale omzet van Samsung bedroeg afgelopen kwartaal nog 41,7 miljard euro – een daling van 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De voornaamste reden daarachter ligt in het annuleren van de Galaxy Note 7.

Afgezien van de smartphonedivisie heeft Samsung in andere takken nog wel winst geboekt. Zo deden consumentenelektronica het beter en verdubbelde de winst daar, terwijl de omzet gelijk bleef. De goede omzet op dat vlak komt naar verluidt vooral voort uit de verkoop van premium producten, zoals Ultra HD-tv’s, waarop de winstmarge groter is.

Samsung gokt er nu op dat het volgende kwartaal goed wordt. Het gaat er vanuit dat de verkopen van smartphones weer bijtrekken en dat het om die reden meer verdient. “Het bedrijf verwacht vooral sterke prestaties in de componentensector,” schrijft Samsung in een statement hierover.

Tegelijk gaat het er vanuit dat de winst in de smartphone tak laag blijft, door de aanhoudende kosten rond het Note 7-debacle.