1 min

Tags in dit artikel

Vandaag vindt de wereldwijde release van de cd ‘Escapology’ van Robbie Williams plaats. Nummers afkomstig van de cd zijn al enkele dagen te vinden op uitwisselingsdiensten als KaZaA en MusicCity. Helaas voor de fans gaat het in veel gevallen om nepbestanden.

Gebruikers die de muziekbestanden binnenhalen, horen soms slechts dertig seconden geluid, terwijl in andere gevallen in het geheel geen geluid te horen is. Een woordvoerder van Williams platenmaatschappij EMI wil niet ingaan op de vraag of de platenmaatschappij de nepbestanden zelf heeft geplaatst.

Wel gaan er al langere tijd geluiden dat de muziekindustrie de online ruildiensten bestoken met nepbestanden om zo de gebruikers ‘over te halen’ de legale betaaldiensten van de labels zelf te gebruiken. Volgens de platenmaatschappij is de verkoop van muziekcd’s fors gedaald sinds de komst van de gratis illegale ruildiensten.

Overigens heeft Robbie Williams op zijn eigen website zijn fans sinds 25 oktober de gelegenheid gegeven enkele nummers van de nieuwe cd te beluisteren. Het is mogelijk dat slimme luisteraars deze bestanden hebben gekraakt en gepost hebben bij KaZaA en consorten. Dat verklaart echter alleen de aanwezigheid van goede bestanden, zoals de single ‘Feel’. Niet de bestanden met fragmenten van dertig seconden.