1 min

Tags in dit artikel

, ,

In de nadagen van kerst, waarin de meeste mensen met hun kerstpresentjes zoals een iPod of een Xbox aan het spelen waren, kreeg Adobe de beschuldiging te verwerken dat hun Photoschop CS3 hun gebruikers aan het bespioneren is.

Elke keer als het programma wordt opgestart, zou het verbinding maken met een gedrags-analyse adres. De site, Uneasy Silence, welke ook betrokken was bij geruchten rondom spionage bij de Ipod, maakte het verhaal bekend.

Dankzij een tooltje genaamd Little Snitch, kwam Uneasy Silence-redacteur Dan Dorato erachter dat Photoshop CS3 het adres "192.168.112.2O7" zou pingen. Dit adres trok z’n aandacht en kwam erachter dan de laatste nul geen nul was, maar een O.

Dit adres behoort aan een bedrijf genaamd Omniture welke onder andere analytische programma’s maakt. Diverse complot-theorieën gingen gelijk rond op diverse blogs. "Hoe kan een software-fabrikant zo arrogant zijn om de denken dat ze mijn netwerkverbinding kunnen gebruiken binnen een applicatie wat in de eerste plaats geen verbinding naar buiten nodig heeft?" aldus iemand op Slashdot.

Anderen reageerden luchtiger; "Wanneer je iets probeert te verdoezelen wat gelijk de aandacht zou trekken, waarom verberg je het dan als het om iets onschuldigs gaat?" reageert iemand op CenterNetworks.

Adobe is bezig met een officiële verklaring. Op dit moment is er alleen een voorlopig commentaar op een officieel Adobe Blog van Photoshop productmanager John Nack, al laten de eerste reacties daarop zien dat er weinig mensen zijn die dat geloven.