2min

Tags in dit artikel

, ,

Een bedrijf, Psystar genaamd, claimt voor 399 dollar een volledig met Leopard compatible pc te kunnen leveren. De pc is opgebouwd uit standaard-pc-onderdelen en is daarmee tevens uitbreidbaar.

De OpenMac, zoals Psystar haar product noemt, wordt geleverd met een 2,2 GHz Intel Core 2 Duo E4500-processor, 2 GB werkgeheugen, Intel on-board graphics (GMA 950), een 20x dvd-brander, 4 USB-poorten en een 7200 RPM harde schijf met een capaciteit van 250 GB. Daarnaast biedt Psystar de mogelijkheid om de computer uit te breiden met snellere hardware. De videokaart bijvoorbeeld kan uitgebreid worden naar een GeForce 8600 GT met 512 MB geheugen.

In vergelijking met de standaardconfiguratie van de Mac Mini is de Mini volgens Psystar 150 procent duurder dan haar OpenMac en heeft het tevens minder te bieden. Omdat de Mini niet uitgebreid kan worden met bijvoorbeeld een snellere videokaart en de OpenMac wel, is volgens Psystar de OpenMac het slimme alternatief voor Apple Macs.

Om Mac OS X Leopard te kunnen draaien, gebruikt het bedrijf pc-onderdelen waarvan bekend is dat ze met Leopard compatible zijn. Daarnaast wordt een EFI-emulator gebruikt om het besturingssysteem op een pc met een gewone BIOS te kunnen draaien. Hiervoor lijkt het bedrijf gebruik te maken van technologie uit het osx86project dat eerder hobbyisten in staat stelde om Mac OS X op een niet-Apple-computer te installeren.

Keerzijde aan dit alles is, dat kopers geen ondersteuning van Apple hoeven te verwachten als iets kapot gaat. Het draaien van Mac OS X op niet-Apple hardware is in strijd met de End User License Agreement (EULA) en is dus niet toegestaan. De OpenMac is te koop in de online store van het bedrijf, waar voor een meerprijs van 155 dollar Leopard voorgeïnstalleerd wordt. Opmerkelijk, want een enkele licentie van Leopard kost los slechts 129 dollar.