2min

Microsoft heeft System Center 2022 gepresenteerd voor op software gebaseerde datacenteromgevingen. De tool helpt bij het beheer van grootschalige Windows Server-omgevingen.

Een half jaar na de introductie van Windows Server v2022 komt Microsoft met een update van de System Center-tool. In de nieuwe versie is onder meer nieuwe functionaliteit toegevoegd aan System Center Operations Manager (SCOM). Hiervoor is nu integratie met Microsoft Teams toegevoegd, waardoor ontwikkelaars beter met elkaar kunnen samenwerken en hiermee Windows-infrastructuur via code willen beheren.

Daarnaast zijn er ook updates toegevoegd voor Virtual Machine Manager (VMM), System Center Orchestrator (SCORCH), Service Manager (SM) en Data Protection Manager (DPM). Voor VMM betekent dit onder meer dat de software-defined networking is verbeterd, zoals het gelijktijdig afhandelen van IPv4- en IPv6-adressen. Ook kan de virtual serveromgeving nu guests afhandelen die Windows 11 of Windows Server 2022 draaien.

Verder beidt System Center 2022 nu meer integratie voor beheer van Microsoft Azure Stack HCI 21H2- of VMware 7.0-hosts. Ook ondersteunt de tool de nieuwe Linux-serverdistributies, zoals Red Hat Enterprise Linux (RHEL) Server 8 en CentOS 7.

Toekomstige ontwikkelingen

Microsoft geeft aan dat System Center 2 nog niet helemaal uitontwikkeld is. In de loop van dit jaar wil de techgigant de tool gaan voorzien van functionaliteit voor het ondersteunen van hybride toepassingen. Hiermee lijkt de techgigant nog steeds zowel on-premisesomgevingen blijven ondersteunen, maar tegelijkertijd ook de aandacht meer naar de multicloud te verleggen.

De extra functionaliteit moet volgens Microsoft het beheer en de governance voor on-premises- en cloudomgevingen standaardiseren, waarbij gebruikers hun bestaande System Center-omgevingen kunnen blijven gebruiken. Waaruit deze extra functionaliteit bestaat, is nog niet bekend.

Tip: Microsoft komt met Windows Server 2022 met 10 jaar ondersteuning