2min

GitHub, diens moederbedrijf Microsoft en non-profit OpenAI verzetten zich tegen een ‘class action’-rechtszaak van onafhankelijke developers over mogelijk copyright-misbruik in GitHub Pilot.

Volgens de drie softwarespecialisten is de beschuldiging van de verzamelde onafhankelijke developers onterecht. De nu aanhangig gemaakte rechtszaak moet daarom worden afgewezen, zo schrijft Reuters.

GitHub, Microsoft en OpenAI zijn onlangs door een grote groep onafhankelijke developers voor de rechter gedaagd vanwege mogelijke inbreuk op het copyright van hun software. De tool GitHub pilot zou zonder hun toestemming hun gelicenseerde code gebruiken voor het geven van codesuggesties aan gebruikers van de tool.

De tool GitHub Copilot gebruikt de AI-technologie van OpenAI voor het genereren en voorstellen van coderegels direct in de code-editor van ontwikkelaars. De tool is getraind op basis van openbaar beschikbare code op het GitHub-platform. Al bij de lancering waren er twijfels of de tool wel rekening hield met de diverse copyrights en licenties van deze code.

Verweer GitHub, Microsoft en OpenAI

In hun verweer geven de drie techbedrijven aan dat de rechtszaak onterecht is op een tweetal punten. In de eerste plaats stellen zij dat de klagers geen zichtbaar nadeel hebben van het gebruik van hun code door GitHub Copilot. Daarnaast zouden zij ook geen enkele andere duidelijke claim hebben.

OpenAI voegt hieraan nog toe dat de klagende developers niet duidelijk maken dat voor hen de tool inbreuk maakt op herleidbare juridische rechten. Verder vinden de techbedrijven dat de softwareontwikkelaars ‘hypothetische gebeurtenissen’ gebruiken voor het verdedigen van hun claims en dat zij ook niet beschrijven hoe zij persoonlijk schade ondervonden door de tool.

In hun verweer geven GitHub, Microsoft en OpenAI ook aan dat GitHub Copilot niets weghaalt uit de open-source-code die voor het publiek beschikbaar is. De tool helpt alleen programmeurs met het schrijven van code door het doen van suggesties op basis van wat de tool heeft geleerd ‘uit de hele bron aan kennis van publiek beschikbare code’.

Verder beschuldigen de drie bedrijven de developers de principes van open-source te ondermijnen. Dit door een juridische schadeclaim en het vragen van miljoenen dollars aan compensatie. Dit in relatie tot de software die zij vrijwillig als open-source hebben gedeeld. De rechtszaak moet daarom door de rechter worden afgewezen.

Meer juridische zaken

De zaak rondom GitHub Copilot is niet de enige recente juridische zaak waarbij AI-technologie voor juridische acties zorgt. Zo zijn AI-tools als Midjourney, Stability AI en DeviantArt voor de rechter gedaagd op de beschuldiging dat zij illegaal werken van kunstenaars van het internet zouden verzamelen. Ook Getty Images heeft Stability AI voor de rechter gedaagd om over claims dat diens tool Stable Diffusion illegaal Getty-beelden van het internet schraapt.

Tip: Developers klagen GitHub Copilot aan voor softwarepiraterij