2min

De Open Infrastructure Foundation opent een regionale hub in Europa. Deze zal zich vestigen in België.

De Open Infrastructure Foundation wil opensource wereldwijd promoten. Dat doel wil het bereiken met de opening van een centrale hub in zowel Europa als Azië. De organisatie kiest de aankondiging tijdens de OpenInfra Summit in Vancouver te brengen, waar wij overigens aanwezig zijn.

Europese wetgeving beïnvloeden vanuit België

De organisatie beslist het Europese centrum in Brussel te vestigen. Dit centrum moet zich specialiseren in de behoeftes van Europese bedrijven die lid zijn van de OpenInfra Foundation. Aangezien 38,8 procent van alle leden Europees zijn, zal er veel behoefte zijn aan een lokaal gespecialiseerd centrum. Dit toch wel hoge aantal, voor Azië ligt het cijfer op 32,5 procent ter vergelijking, heeft het te danken aan de populariteit van OpenStack.

Europese wetgeving is namelijk uit ander hout gesneden dan de Amerikaanse, denk dan bijvoorbeeld aan de Cyber Resilience Act. Rond die wetgeving is de opensource-wereld erg duidelijk: de wet kan een verlammend effect hebben op de ontwikkeling van opensource-oplossingen. Volgens de OpenInfra Foundation zorgt een Europese hub ook voor een grotere hefboom om dergelijke wetgevingen mee vorm te geven.

“Er zijn belangrijke regionale kwesties naar voren gekomen, zoals digitale soevereiniteit in de EU, die de regionale hubs van OpenInfra de mogelijkheid hebben geboden om samenwerking en discussie te vergemakkelijken, reacties te coördineren en een stem te geven aan de zorgen van het OpenInfra-ecosysteem”, zegt Mark Collier, COO van de Open Infrastructure Foundation.

De Europese en Aziatische hub zullen aangestuurd worden door eigen adviesraden. Zij zijn zelfbesturend en beslissen onafhankelijk welke projecten de hub zal opnemen. Zolang deze adviesraad nog niet is samengesteld, ondersteunen OpenStack-medewerkers in de regio’s de hub.