2min

AlmaLinux zal voorlopig niet meer één op één compatibel zijn met RHEL. In plaats daarvan krijgt de RHEL-variant nu application binary interface (ABI)-compatibiliteit.

Met de stap reageert de aanbieder van de downstream RHEL-variant op de recente beslissing van Red Hat de broncode van de zakelijke Linux-versie niet meer open source te maken. Hierover bestaat bij leveranciers van down-streamversies op dit moment veel onrust.

Minimale gevolgen

Volgens AlmaLinux zijn de gevolgen voor eindgebruikers minimaal. Zij kunnen Red Hat-compatibele applicaties op het alternatieve zakelijke Linux-besturingssysteem blijven draaien en worden security patches gewoon uitgebracht.

Een extra voordeel van de ABI-status, zo geeft AlmaLinux aan, is dat gebruikers wanneer zij bugs buiten Red Hat tegenkomen, niet meer op de release cycle van de aanbieder hoeven te wachten. AlmaLinux kan nu makkelijker fixes uitbrengen wanneer deze nodig zijn.

ABI-compabiliteit

Met de ABI-compatibiliteit kunnen gebruikers normaal ABI compatible applicaties blijven gebruiken. ABI compatibiliteit is volgens Red Hat dat deze applicaties een set van runtime-conventies gebruiken die met een gecompileerde binaire representatie van een programma samenwerken.

Een één op één compatibiliteit wordt bereikt via broncode. Juist het open-source gebruik van deze broncode wordt nu door Red Hat aan banden gelegd.

Irritatie downstream-aanbieders

AlmaLinux is niet de enige alternatieve RHEL-aanbieder die zijn zorgen uit over de beslissing van Red Hat. Onlangs maakte ook Oracle in een lange blogpost zijn bewaren tegen de beslissing bekend. Ook open-source Linux-gigant SUSE is het niet met de beslissing eens en heeft onlangs een eigen RHEL-fork aangekondigd.

Lees ook: Oracle: IBM probeert concurrentie op Linux te doden