1 min

De PHP Group en Zend zijn van plan om in oktober een aantal hulpmiddelen aan te kondigen die het mogelijk moeten maken om in PHP, client-side applicaties te bouwen voor mobiele apparaten. PHP is tot dusver altijd nog een server-side programmeertaal geweest.

Andi Gutmans, één van de ontwikkelaars van PHP 3, geeft in een interview met Venturebeat een kleine hint voor een niet zo kleine nieuwe functionaliteit van PHP. Gutmans stelt namelijk dat de PHP Group en Zend eind oktober op een Zend-conferentie een aantal hulpmiddelen gaan aankondigen die het mogelijk moeten gaan maken om met PHP client-side applicaties voor mobiele telefoons te bouwen.

Vandaag de dag maakt PHP een enorm groot deel uit van het internet, 75 procent van alle websites bevatten de server-side scripttaal. Websites als Facebook, Wikipedia, Yahoo, Photobucket en populaire Content Management Systemen (CMS) als Drupal, Joomla en WordPress zijn allemaal gebouwd op of met behulp van PHP. Met de komst van client-side functionaliteit heeft PHP de potentie om nog groter te worden.

Het programmeren van mobiele applicaties met PHP zou de programmeertaal een geheel nieuwe en tweede leven geven. Daarnaast wordt de groep programmeurs die mobiele applicaties kunnen bouwen ineens veel groter. Vooralsnog is het even afwachten waar de PHP Group mee komt en hoe uitgebreid de mogelijkheden zullen zijn en welke platformen worden ondersteund.