2min

Tags in dit artikel

, ,

Marc Andreessen, medeoprichter van Netscape, denkt dat de de populaire webscripting taal PHP binnen afzienbare tijd populairder zal zijn dan tegenhanger Java. De voornaamste reden: PHP blijft eenvoud en makkelijk gebruik van de taal voorop stellen. Dit in tegenstelling tot de ontwikkelaars van Java, die de programmeur hebben doodgegooid met nieuwe features.

Java, de programmeertaal van Sun die in 1995 werd gelanceerd, begon ook met als doelstelling simpel gebruik van de taal. Dit was echter maar van korte duur, al snel ging het vooral om zoveel mogelijk nieuwe features. Hierdoor werd de leercurve voor nieuwe programmeurs steeds steiler. PHP lijkt dit gat nu op te vullen.

"Java is veel programmeur-vriendelijker dan C of C++, althans dat wás het voor een paar jaar totdat ze het net zo gecompliceerd hebben gemaakt. Het is nu zelfs moeilijker om te leren dan C++. PHP is een veel eenvoudigere ontwikkel omgeving dan Java", aldus Andreessen.

Al met al verwacht Andreessen dat de rol van ‘simpele taal’ langzaam maar zeker door PHP overgenomen wordt. Zeker met versie 5 van de scripttaal wordt het een serieus alternatief voor Java op het gebied van webapplicaties. Ook de recente steun in de rug van IBM kon hier nog wel eens vruchten af gaan werpen.

De uitspraken van Marc Andreessen vallen in de Java community niet al te best. Zo zijn veel Java programmeurs van mening dat juist door de simpelheid van PHP veel beginnende programmeurs nooit echt goed leren programmeren. Hierdoor zou veel code slecht onderhoudbaar en vatbaar voor lekken zijn.

PHP wordt momenteel op ruim 22 miljoen websites gebruikt, en dit aantal stijgt elke dag nog flink. Er zijn veel grote websites die gebruik maken van PHP. Zo draait de site van Yahoo op PHP, en is ook de software van Techzine geheel geschreven in PHP. Wel heeft PHP als ‘nadeel’ dat het alleen bedoeld is om op een webserver te draaien, terwijl Java zich juist richt op cross-platform applicaties. Java code kan draaien op webservers, gewone pc’s, mobiele telefoons, PDA’s, etcetera. Op dit gebied blijft de taal nog steeds ongekend populair, en daar zal PHP geen verandering in gaan brengen.