1 min

De Chinese techgigant Huawei zou er mogelijk voor kiezen om zijn smartwatches uit te rusten met Samsungs besturingssysteem Tizen. Het open-source systeem werd in 2012 gelanceerd, maar heeft tot dusverre nooit echt een voet aan de grond gekregen. Nu steeds meer fabrikanten echter afwillen van de dominantie van Google op de mobiele markt, lijkt de tijd van Tizen eindelijk aangebroken.

De Korea Herald schrijft op basis van anonieme bronnen binnen Samsung dat “Huawei op zoek is naar een ander besturingssysteem dan Google’s Android, omdat het Amerikaanse bedrijf niet heel goed meewerkt.” Samsung zou toegezegd hebben om Tizen OS geheel aan te passen aan de wensen van Huawei, en om die reden de samenwerking aan kunnen gaan.

Tegelijkertijd melden woordvoerders van Samsung dat het “nog geen formeel verzoek voor een dergelijke samenwerking ontvangen heeft van Huawei”. Het is dus de vraag in hoeverre de Koreaanse media het nieuws goed hebben. Gezien de pogingen van fabrikanten om af te stappen van Android, zou een samenwerking als deze weinig verrassend zijn.

Op dit moment zijn er eigenlijk maar twee spelers die er echt toe doen op de markt van mobiele besturingssystemen. Dat zijn Google en Apple, die samen 99 procent van de markt in handen hebben. Android heeft maar liefst 86,2 procent van de markt in handen en Apple’s iOS staat op 12,9 procent van de mobiele apparaten geïnstalleerd. De overige één procent wordt verdeeld onder Windows Mobile en Tizen.