2min

Eind mei werd met veel bombarie de Essential Phone aangekondigd. Maar nu wordt het bedrijf van de mede-ontwikkelaar van Android, Andy Rubin, aangeklaagd. Er zouden ontwerpen van een chip gestolen zijn, en dus wacht het bedrijf een potentieel slepende zaak.

Dat meldt persbureau Reuters vandaag. Het bedrijf Keyssa Inc beschuldigt Essential ervan handelsgeheimen gestolen te hebben. Keyssa werkt sinds 2009 aan een chip voor mobiele telefoons, die het mogelijk maakt om grote hoeveelheden data te versturen zonder dat daar draden of een wifi-verbinding voor nodig zijn.

Standaard voor smartphones

De Essential Phone werd afgelopen mei onthuld, tegelijk met een camera-accessoire. Die accessoire kan zonder draad en wifi-verbinding door de smartphone bestuurd worden en werkt dus met een draadloze connector. Waar Essential zegt gebruik te maken van concurrerende technologie, denkt Keyssa dat zijn eigen ontwerpen gebruikt zijn.

Afgelopen augustus meldde Keyssa nog dat het een samenwerking aanging met enkele giganten binnen de smartphone-industrie. Denk daarbij aan bedrijven als Samsung en Foxconn-moederbedrijf Hon Hai, die de technologie van Keyssa tot een standaard binnen mobiele telefoons wilden maken. Enige tijd werd er ook met Essential gewerkt aan de chip, maar dat besloot na tien maanden de samenwerking stop te zetten.

Concurrerende chip

In plaats daarvan ging Essential de samenwerking aan met SiBEAM, een divisie van Lattice Semiconductor (en concurrent van Keyssa). Die twee bedrijven ontwikkelden een chip met soortgelijke functionaliteit als die van Keyssa en nu de Essential Phone er is, beschuldigt Keyssa het bedrijf van diefstal van handelsgeheimen.

Onder meer de ontwerpen voor de antenne waar de chip van SiBEAM gebruik van maakt zouden gestolen zijn, evenals de manier waarop de telefoons in de fabriek gecontroleerd worden. Daarmee komt Keyssa tot de conclusie dat Essential de kennis die het tijdens de tien maanden durende samenwerking opdeed, gebruikt heeft.

“Keyssa heeft geen compensatie gekregen voor Essentials gebruik van deze kennis en technologie,” aldus Keyssa in een statement. “We gaan hier achteraan, omdat onze pogingen dit samen met Essential op te lossen onsuccesvol zijn geweest.” Essential kon niet reageren omdat het nog geen officiële aanklacht ontvangen heeft.