De Duitse minister van Binnenlandse zaken, Thomas de Maizière, zal met een opmerkelijk voorstel komen. Hij gaat een stapje verder dan andere overheden door niet alleen achterdeurtjes in smartphones te eisen, maar ook in andere slimme gadgets.

Het Duitse medium RedaktionsNetzwerk Deutschland meldt over een geschreven voorstel, dat in het Nederlands “De wettelijke plicht voor derden om geheim toezicht toe te staan”  heet. De Maizière wil zijn plannen volgende week presenteren tijdens een conferentie van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Leipzig. Zoals de naam doet vermoeden zullen de bevoegdheden om burgers te bespioneren flink uitbreiden.

Details

Het plan gaat onder meer in op hoe moderne sluitsystemen van auto’s slim genoeg zijn om de eigenaar te waarschuwen, zelfs als er maar een klein beetje beweging plaatsvindt. Bij de nieuwe wet zou zo’n waarschuwing helemaal niet verstuurd worden als de politie het gerechtvaardigd acht. Dit is dus al een stapje verder dan de bekende achterdeurtjes.

Ook wil De Maizère dat inlichtingendiensten toegang krijgen tot het bekijken van ieder apparaat dat verbonden is met het internet. Naast smartphones, tablets, computers en smart-tv’s, betekent dit bijvoorbeeld ook slim speelgoed. Wel is er gerechtelijke toestemming nodig om op een dergelijke manier te bespioneren, al zullen dergelijke achterdeurtjes het veiligheidsniveau van de apparaten waarschijnlijk omlaag brengen.

Ontwikkelingen

Het is de vraag of de plannen van De Maizière ook werkelijkheid zullen worden. In Duitsland wordt momenteel namelijk een regering gevormd tussen het christelijke CDU en de sociaaldemocratische SPD. Daardoor kan het zijn dat grote besluiten zoals deze op de onderhandelingstafels terechtkomen.

Andere landen maken ook gebruik van achterdeurtjes. Zo bleek eerder dat Amerikaanse inlichtingendiensten niet een rechter hoeven te benaderen om data van een techbedrijf te vragen. Als een techbedrijf weigert, kunnen de onderzoekers namelijk met een Foreign Intelligence Court-bevel alsnog hun gewenste informatie krijgen.