Nederlandse startup voor duurzame energie wint internationale techprijs

Nederlandse startup voor duurzame energie wint internationale techprijs

E-Kite, een Nederlands bedrijf dat elektriciteit opwekt tegen 50 procent minder kosten dan windturbines, heeft de internationale techprijs Talent Unleashed Awards gewonnen. De startup laat honderden andere bedrijven achter zich.

In de jury van de wedstrijd waren prominente figuren als Apple medeoprichter Steve Wozniak en zakenman Richard Branson aanwezig. Wozniak geeft aan dat E-Kite een geweldig idee heeft waarbij meerdere engineering-disciplines gebruikt worden. Hij noemt energieproductie het sleutelgebied voor het terugbrengen van vervuiling. Volgens de pionier heeft E-Kite een dapper en slim idee voor het oplossen van een echte behoefte.

De startup ontwikkelt een systeem dat energie opwekt door een vliegtuigje in de wind te laten vliegen. Door middel van kabels is het vliegtuigje verbonden met een grondstation waarin wielen draaien door de beweging van de vleugel. Dit neemt ongeveer vier vierkante meter in beslag en heeft geen zware fundering nodig zoals bij windturbines, wat de kostenbesparing oplevert. Ook kan de uitvinding hogere windsnelheden gebruiken op grotere hoogtes.

Winnaars

Specifiek wint dit idee de categorie “Best Startup – Socialor Community Impact”. Er werden 15 entrepreneurs en leiders tot finalist gekozen voor de Britse en Europese awards, waarna er vijf winnaars naar voren kwamen. Er is één andere categorie voor startups, die zich richt op technologische of digitale innovatie. Als beloning gaan de winnaars samen me de beste uit de regio’s Aziatisch-Pacifisch en de Verenigde Staten naar San Francisco. Daar gaan ze op bezoek bij de grootste techbedrijven ter wereld en lunchen ze met Wozniak.

De wedstrijd keek ook naar het beste idee, een leider die het meeste teweeg bracht in tech of digitaal en naar de meest progressieve werkplaats-leider. Daar wonnen respectievelijk Minespider, Richard Corbridge (eHealth Ireland) en Greg Reed (Homeserve Membership). De andere startup die in de prijzen viel is Drum Roll HQ.