2min

Microsoft heeft vandaag de eerste publieke preview van zijn Quantum Development uitgebracht. Met deze gratis versie kunnen ontwikkelaars leren hoe ze een quantum computer programmeren, een belangrijke stap richting de toekomst gezien het potentieel van de technologie.

In de kit vinden we de programmeertaal Q# en een lokale quantum computer-simulator. Hiermee kunnen rond de 30 logical qubits aan quantum computer-kracht gesimuleerd worden. Daardoor zijn ontwikkelaars in staat om quantum code te debuggen en kleine instances te testen op hun pc. Er is ook een Azure-gebaseerde simulator waarmee ontwikkelaars meer dan 40 logical qubits aan computerkracht kunnen halen, naast de documentatie, bibliotheken en sample-programma’s.

Potentieel

Door quantum computers kunnen high-performance computing problemen eenvoudiger opgelost worden. Dit betekent bijvoorbeeld hulp bij uitdagingen als klimaatverandering. Mede daardoor wordt de technologie ook wel als de toekomst van computers gezien. Microsoft belooft dan ook dat ontwikkelde applicaties voor het gebruik in de quantum simulator zullen werken op een quantum computer. Het doel van Microsoft is om een volledig quantum computing-systeem te ontwikkelen, waarbij er zowel gedacht wordt aan de hardware als de volledige softwarestack.

De nieuwe SDK is volledig geïntegreerd in Visual Studio. Het zal dus bekend overkomen voor ontwikkelaars die applicaties in andere programmeertalen maken. De Microsoft Quantum Development Kit is dus per direct gratis beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen de kit downloaden via deze link.

Interesse Microsoft

Het is overigens al geruime tijd bekend dat Microsoft geïnteresseerd is in de mogelijkheden van quantum computing. Zo werd in september nog bekend dat er een dubbele investering komt in de technologie. De techgigant tekent daarvoor een lange termijn overeenkomst met de Universiteit van Kopenhagen. De faciliteiten van de North Campusvan de universiteit breiden uit, vlakbij het onderzoekscentrum Niels Bohr-instituut. Daar is specialisme van kwantummechanica aanwezig.

https://youtu.be/doNNClTTYwE