1 min

Tags in dit artikel

De Business Software Alliance (BSA) heeft een nieuwe studie gepubliceerd over heffingen op intellectueel eigendom. Hiermee zal het debat in Europa over de uitbreiding en stijging van de heffingen op digitale ‘dragers’ en apparatuur wel eens flink opgestookt kunnen worden. De studie voorspelt een stijging tot 2006 die kan oplopen tot gemiddeld 500 procent van het bedrag dat in 2002 werd geïcasseerd aan heffingen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland. Dat betekent totaal 1,5 miljard euro in 2006 in vergelijking met 309,39 miljoen euro in 2002.

De Europese Commissie werd maandag tot actie gemaand tijdens de Digital Rights Management-conferentie in Brussel. De industrie ziet het als belangrijke taak van de Europese Commissie om gezonde concurrentie in deze sector te handhaven en om technologische ontwikkelingen te vertalen naar de manier waarop nieuwe heffingsmaatregelen worden ingevoerd.

In Nederland werd in 2002 in totaal 18,77 miljoen euro geïnd aan heffingen op CD-rom’s en DVD’s die zelf beschreven kunnen worden. In 2004 zal dat rond 29,04 miljoen zijn en voor 2006 wordt het op ongeveer 41,86 miljoen euro geschat; een stijging in vier jaar met meer dan 220 procent. De BSA meent dat de studie met name voor de consument en de industrie in Duitsland een nadelig beeld schetst. Daar kunnen de heffingen tot 2006 oplopen met maar liefst 700 procent, daarbij uitgaande van een aantal omstreden heffingen op personal computers en andere digitale apparatuur, die reeds zijn aangekondigd.