2min

Tags in dit artikel

, ,

Grote bedrijven en instellingen zouden elk één jonge, startende ondernemer in digitale technologie maximaal twee jaar gratis onderdak moeten geven. De zogenoemde technostarter moet in die tijd ook gratis gebruik kunnen maken van de computervoorzieningen van zijn huisbaas. Dat voorstel deed G. Keulen, voorzitter van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, woensdag in zijn nieuwjaarstoespraak in Arnhem. Keulen, voorheen directeur van papierfabriek Parenco in Renkum, gaat aandacht voor zijn plan vragen bij het landelijke Startersplatform.

Keulen denkt aan grote bedrijven als Philips en Akzo Nobel, die
volgens hem allemaal wel een kantoortje over hebben. Maar ook provincies, gemeenten en Kamers van Koophandel zouden een starter in huis kunnen nemen. De technostarters moeten voor hun eigen inkomen zorgen en na maximaal twee jaar op eigen benen kunnen staan. Volgens Keulen kost het beginnen van een technologiebedrijf handenvol geld. Om die reden beginnen veel jonge mensen er niet aan. Anderen die het wel proberen, zien geen kans de hoge aanloopkosten te overbruggen en gaan failliet.

Door twee jaar lang gratis onderdak en digitale infrastructuur aan te bieden hebben meer technostarters de kans een succes te maken van hun onderneming, aldus de Kamervoorzitter. Keulen wil ook dat de subsidies voor het aanvragen en beschrijven van patenten fors omhoog gaan. Universiteiten, hogescholen en daaraan gekoppelde instituten moeten uitblinkende studenten daarmee helpen, in plaats van hen vast te houden door ze meteen na het afstuderen een baan aan te bieden. De voorzitter denkt dat veel computertalent verloren gaat doordat afgestudeerde technologen niet eens proberen zelfstandig ondernemer te worden.