Aanbieders Ebay beboet voor nepboden

De rechtbank in New York heeft in drie rechtszaken acht mensen veroordeeld tot het terugbetalen van in totaal 90.000 dollar inclusief boetes, omdat ze de prijs van hun aangeboden product op Ebay hadden opgedreven door er zelf op te bieden.

Aanbieders Ebay beboet voor nepbodenVolgens hoofdaanklager Eliot Spitzer zullen meer dan 120 mensen een deel van hun aankoopbedrag terugkrijgen.
Woordvoerder Darren Drop verklaarde dat deze zaken gebaseerd zijn op specifieke klachten van kopers.
Er is tot nog toe geen groot onderzoek gedaan naar het zogenaamde ‘phony bidding’ op online veilingsites.

Één van de kopers die een deel van zijn geld inmiddels teruggekregen heeft is Brad Clarke. Hij heeft 3.089 dollar ontvangen omdat hij in 2002 teveel betaald zou hebben voor een Jeep Cherokee die verkocht werd door een verkoper uit New York.
"Ik ben er altijd erg alert op of de verkoper op zijn eigen product biedt, omdat het erg makkelijk is om op die manier de prijs op te drijven. Toch was ik behoorlijk verrast en geschokt toen bleek dat het ook bij mij gebeurd was", aldus Clarke.

Een medewerker van een kunstveilinghuis en twee van zijn ex-collega’s moeten 50.000 dollar terugbetalen voor het maken van 1.100 nepboden op de kunstwerken die zij aanboden. In sommige gevallen verkochten zijn hun kunstwerken hierdoor voor duizenden dollars meer.

Verder werden 3 verkopers die onder de naam "Mother’s Custom Automotive NY Dealer" opereerden, veroordeeld tot het terugbetalen van 28.000 dollar voor het maken van 610 boden op 106 auto’s die ze aangeboden hadden op Ebay.

Daarnaast werden twee verdachten schuldig bevonden aan het maken van 170 nepboden op de door hen aangeboden sportmemorabilia.

Bron:CNN