2min

Tags in dit artikel

, , ,

Terwijl de opslagcapaciteit van mobiele apparatuur steeds verder toeneemt, waarschuwen experts de gebruikers om hun data goed te beveiligen door middel van encryptie en wachtwoorden.
Deze waarschuwing wordt nog eens extra onderstreept door een 6 maanden durend onderzoek onder taxibedrijven in 9 landen.

Uit het onderzoek, dat gesponsord werd door Pointsec Mobile Technologies, bleek namelijk dat steeds meer mensen hun mobiele apparatuur laten liggen in de taxi.
Het onderzoek werd gehouden in Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Groot Brittannië, de Verenigde Staten en Australië

Ten opzichte van een eerder gehouden onderzoek in 2001 bleek een enorme toename aan verloren apparaten. Zo lieten mensen 71% meer laptops achter in taxi en maar liefst 350% meer Pocket PC’s en PDA’s. Uiteraard is dit mede te wijten aan het feit dat steeds meer mensen een dergelijk apparaat in hun bezit hebben.

Wat betreft verloren voorwerpen spannen de Amerikanen absoluut de kroon. Voor het onderzoek in de Verenigde Staten werkte een grote taxicentrale in Chicago mee. Zo lieten de mensen daar gemiddeld 3,42 mobiele telefoons per taxi liggen en 0,86 Pocket PC’s en PDA’s. Op basis van de grootte van het taxibedrijf komt dat neer op maar liefst 85.619 mobiele telefoons, 21.460 PDA’s en Pocket PC’s en 4.425 laptops.

Gelukkig bleek uit het onderzoek ook dat de meeste taxichauffeurs hun best doen om het verloren voorwerp weer terug te bezorgen bij de eigenaar. Ongeveer 80% van alle mobiele telefoons en 96% van alle PDA’s en laptops vonden hun weg terug naar de eigenaar.
Opmerkelijk was dat Australiërs niet zo gehecht blijken te zijn aan hun mobiele apparaten. 46% van de eigenaren kwam zijn telefoon ophalen en slechts 18% kwam terug om een verloren laptop op te halen.

Overigens laten mensen niet alleen mobiele apparaten achter in de taxi. Condooms staan nog altijd boven aan de lijst van verloren voorwerpen, maar ook dieren, messen en ondergoed worden achtergelaten door mensen.
Uit Groot Brittannië vonden chauffeurs zelfs een harp, 100.000 pond aan diamanten, 37 flessen melk en een baby.
In Chicago lieten mensen onder andere een kat, een recept voor viagra, een kunstbeen en een cheque van 2,5 miljoen dollar liggen.

Volgens directeur Peter Larsson van Pointsec Mobile Technologies is de stijgende slordigheid van taxipassagiers een slechte ontwikkeling. "Steeds meer mensen plaatsen gevoelige informatie op hun mobiele apparaten. En maar weinig mensen maken er een backup van.", aldus Larsson. Volgens hem zal het niet lang duren voordat de eerste persoon aangeklaagd wordt, vanwege het onzorgvuldig omgaan met gevoelige informatie.