1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Zes bedrijven, waaronder Fuji Photo and CMC Magnentics, hebben zich verenigd in een consortium dat een nieuw medium wil gaan maken met een opslagcapaciteit van 1000 gigabyte, oftewel 1 terabyte.

De Holographic Versatile Disc (HVD) zal daarmee evenveel data kunnen bevatten als 200 standaard DVD-schijfjes.
Volgens het consortium, genaamd de HVD Alliance, zal de HVD-schijf tevens een 40 keer snelle doorvoersnelheid hebben dan de DVD, wat neerkomt op ongeveer 1 gigabit per seconde.


De HVD schijf naast een standaard DVD schijf

De HVD zou een serieuze bedreiging kunnen zijn voor de recentelijk geïntroduceerde Blu-Ray en HD-DVD schijven, waarvan een single layer versie ongeveer 25GB kan bevatten.

De techniek achter de HVD is gebaseerd op de holografische technieken het Japanse bedrijf Optware. Het bedrijf is tevens één van de deelnemers aan het consortium.
Het consortium heeft tevens een technisch comité ingesteld dat de HVD techniek verder zal gaan ontwikkelen en toepassen op de nieuwe schijven.

De HVD Alliance zal zich met de HVD in eerste instantie richten op het bedrijfsleven en de entertainment industrie. De bedrijven zullen de terabyteschijf niet direct op de markt brengen, maar de capaciteit geleidelijk opvoeren.
Het technisch comité heeft dan ook als eerste opdracht een 200GB recordable schijf en een 100GB read-only schijf te ontwikkelen.


Een principedoorsnede van de HVD-disc