1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het Franse persbureau Agence France Presse (AFP) heeft Google aangeklaagd, omdat Google op haar nieuwssite zonder toestemming foto’s en nieuwsberichten van AFP zou hebben overgenomen.

Zoals veel persbureau’s is ook bij het AFP een abonnement benodigt om nieuws van het bureau te verkrijgen. Google verzamelde veel van dit nieuws en plaatste dit op haar nieuwssite, waar gebruikers het nieuws gratis konden lezen.

Volgens het bureau heeft het meerdere malen aan Google medegedeeld dat het niet toegestaan is om zonder toestemming nieuwsberichten en foto’s over te nemen en Google ook verzocht om het overnemen van de berichten stop te zetten.
Volgens het AFP heeft Google dit echter tot op heden niet gedaan en daarom spant de AFP nu een rechtszaak tegen Google aan. Inzet: 17,5 miljoen euro schadevergoeding en een verbod voor Google op het kopiëren van AFP berichten.

Volgens Google bestaat er voor persbureau’s en andere nieuwsbronnen een optie om zich uit te schrijven zodat ze niet meer opgenomen worden op Google’s nieuwssite. Maar volgens een woordvoerder van Google zijn er weinig bureau’s die dat doen omdat ze vinden dat het een meerwaarde voor hun bureau en hun klanten heeft.