Microsoft heeft gisteren de bedrijfsresultaten over haar tweede kwartaal van haar boekjaar bekendgemaakt. Het bedrijf voldeed aan de verwachtingen, maar een tekort aan Xbox 360 consoles voorkwam een hogere winst.

Het bedrijf maakte een winst van 3,65 miljard dollar bij een omzet van 11,83 miljard dollar. Aandeelhouders zagen hun aandelen daardoor 34 cent per stuk meer waard worden. Daarmee is de winst per aandel één cent hoger dan vooraf door analisten was ingeschat.
Vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 3,46 miljard bij een omzet van 10,82 miljard.

Veel afdelingen presteerden zoals verwacht of boekten een iets hogere omzet. De server and tools afdeling scoorde beter dan verwacht en ook de Windows client en Office business afdelingen voldeden aan de verwachtingen. MSN presteerde daarentegen iets onder de verwachtingen.

Microsoft had vooraf ingeschat dat het een omzet zou gaan draaien van 11,9 miljard, maar kon dat naar eigen zeggen niet realiseren door een tekort aan componenten binnen de home and entertainment afdeling. De componenten in kwestie zijn uiteraard de componenten voor de Xbox 360 console.

Microsoft verkocht anderhalf miljoen consoles rond de feestdagen, waarvan er 900.000 in Noord-Amerika werden verkocht, 500.000 in Europa en 100.000 in Japan. De apparaten waren kort na de launch bijna nergens meer verkrijgbaar, maar Microsoft zegt de grootste problemen met de tekorten inmiddels weggewerkt te hebben.

Toch stelde het bedrijf wederom de verkoopverwachtingen voor de Xbox 360 naar beneden bij. Het bedrijfwilde in de eerste 90 dagen na de launch drie miljoen consoles verkopen, maar denkt er nu ongeveer 2,5 miljoen te kunnen slijten.
De doelstelling van 4,5 tot 5 miljoen verkochte consoles tot en met juni blijft wel staan.

Microsoft maakte verder voor het eerst winst in twee nieuwe opkomende afdelingen, namelijk de Microsoft Business Solutions en Mobile and Embedded afdelingen. Respectievelijk boekten de afdelingen winsten van tien en twintig miljoen.
Het bedrijf heeft de winstverwachting voor haar hele boekjaar iets naar boven bijgesteld, zij het voorzichtig. Verwachte het bedrijf eerst nog een verkoopgroei van tien tot twaalf procent, nu is dat elf tot twaalf procent.