2min

Tags in dit artikel

, , ,

Op YouTube, een website waar je gratis filmpjes kan uploaden en bekijken, zijn al langer dan vandaag vele muziekclips te bekijken, maar echt legaal was dit niet. YouTube heeft nu een contract gesloten met Warner Music Group waardoor er legale muziekclips verkrijgbaar zijn op YouTube.

YouTube is een heel populaire service met dagelijks meer dan 100 miljoen bekeken video’s. Warner Music zal gebruik maken van deze populariteit om muziekvideo’s, beelden van achter de schermen en interviews met artiesten te verspreiden. Over dit contract is maanden lang gediscussieerd, maar afgelopen zondag was de kogel door de kerk. Tegen het einde van het jaar zal YouTube een nieuw systeem introduceren dat registreert welk soort content er juist bekeken wordt, dit systeem zal moeten helpen om de royaltys bij te houden. De muziekvideo’s zullen nog steeds gratis te bekijken zijn op YouTube, maar voor wat hoort wat natuurlijk, er zullen namelijk reclameboodschappen verwerkt worden in elke muziekvideo die geüpload is op YouTube.

Enkele dagen gelden beschuldigde ’s werelds grootste platenmaatschappij Universal Music Group YouTube en MySpace er nog van wetten omtrent copyright te schenden. Volgens de platenmaatschappij schulden YouTube en MySpace hun 10 miljoen dollar. Het bedrijf dreigt ook met een rechtzaak als er geen schikking kan getroffen worden tegen het einde van de maand. Maar nu dat YouTube een contract gesloten heeft met de concurrentie, Warner Music, zit de kans er dik in dat we binnenkort een rechtzaak zien verschijnen tegen YouTube. Volgens bronnen zou MySpace echter wel al onderhandeld hebben met Universal Music.