2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een voormalig werknemer van IBM heeft de computerfabrikant aangeklaagd, omdat hij ten onrechte zou zijn ontslagen wegens het bezoeken van een sekschatroom tijdens werktijd. De man wil nu vijf miljoen dollar schadevergoeding hebben.

De hele zaak handelt rond het ontslag van de 58-jarige James Pacenza uit de staat New York. Pacenza werkte bij IBM en toen hij op 28 mei 2003 tien minuten moest wachten op een machine die de dikte van de chipwafer meet, logde hij met zijn werkcomputer in op een chatroom. Vervolgens vergat hij uit te loggen, waarna een collega het scherm bekeek en ontdekte dat Pacenza seksuele uitingen had gedaan in de chatroom. Deze collega speelde dit door aan een leidinggevende en de volgende dag stond Pacenza op straat.

Voor de meeste mensen zou de zaak daarmee afgedaan zijn, maar Pacenza ziet dat anders. In de aanklacht is namelijk te lezen dat Pacenza naar eigen zeggen aan een posttraumatisch stress syndroom lijdt. Dit trauma liep hij op toen hij in 1969 actief was in de oorlog in Vietnam en tijdens een patrouille zag hoe zijn beste vriend gedood werd. Door de stress die hij hierdoor opliep is Pacenza volgens de aanklacht seksverslaafd geworden en daarom zou hij onder de American with Disabilities Act (ADA) vallen.

Volgens Pacenza’s advocaat Michael Diederich was zijn cliënt op de gewraakte dag juist teruggekeerd van een bezoek aan het Vietnam Veterans Memorial in Washington. Om zijn gedachten aan Vietnam en de dood te verzetten bezocht hij de site ChatAvenue en zocht daar afleiding. Volgens Pacenza had IBM hem aangemoedigd om het internet op het werk te gebruiken als vorm van zelfmedicatie.
Daarnaast had Pacenza volgens Diederich nog nooit pornografische websites bezocht met zijn werkcomputer en nog niet eerder een IBM regel overtreden.

Volgens Diederich krijgen IBM werknemers die drugs- of alcoholproblemen hebben hulp aangeboden van IBM. bijvoorbeeld door therapie. De echte reden dat Pacenza ontslagen zou zijn, zou volgens Diederich dan ook zijn leeftijd zijn. Diederich vindt dan ook dat Pacenza een tweede kans verdient, zeker omdat hij een veteraan is en nu problemen heeft door een trauma dat hij tijdens zijn diensttijd opliep.

Volgens IBM is haar policy over het bezoeken van seksueel getinte websites echter duidelijk. Daarnaast zou Pacenza volgens het bedrijf al vier maanden eerder gewaarschuwd zijn voor een soortgelijk incident, van leeftijdsdiscriminatie zou dan ook geen sprake zijn. Als laatste wijst IBM erop dat seksuele verslaving specifiek uitgesloten zijn in de ADA, het bedrijf ziet de rechtszaak dan ook met vertrouwen tegemoet.