2min

Intel en Google hebben aangekondigd dat ze samen met een groot aantal andere IT-bedrijven als Dell, EDS, HP, IBM, Lenovo en Microsoft gaan werken aan een nieuw initiatief, genaamd het Climate Savers Computing Initiative (CSCI). Doel van het initiatief is het besparen van energie en het terugdringen van uitstoot van CO2.

De bedrijven willen deze besparingen behalen door scherpe doelstellingen voor energie-efficiënte computers en componenten op te stellen en deze wereldwijd promoten. Het initatief heeft een licentie op de naam gekregen van het World Wildlife Fund (WWF), dat met haar Climate Savers initatief bedrijven aanspoort om de uitstoot van CO2 te verminderen

"Vandaag de dag verspillen desktop pc’s ongeveer de helft van hun stroomverbruik, terwijl de gemiddelde server ongeveer éénderde van het verbruik niet omzetten in prestaties. Het CSCI heeft als doel om een efficiëntie te behalen van 90 procent. Als dat lukt kan de uitstoot van broeikasgassen met 54 miljoen ton per jaar worden teruggedrongen en in totaal 5,5 miljard dollar aan energiekosten besparen. We vragen bedrijven en consumenten over de hele wereld om met ons mee te werken om hun systemen beter in te richten op stroomverbruik en door het aanschaffen van energie-efficiënte computers", aldus Urs Holzle, senior vice president van operations bij Google.

Volgens Intel moet het effect van het initiatief in 2010 gelijk zijn aan het van de weg halen van elf miljoen auto’s of het sluiten van 20.500 megawatt energiecentrales die werken op steenkool. Volgens senior vice president Pat Gelsinger van Intels Digital Enterprise Group heeft de computer er op verschillende manieren al voor gezorgd dat er minder stroom wordt verbruikt. Zo hoeft de mens minder te reizen, halen ze meer productiviteit en kunnen veel zaken via het internet geregeld worden. Gelsinger denkt echter dat de nieuwe techniek op het gebied van energiebesparing het nog efficiënter kan maken.

Computer- en hardwarebedrijven die het initiatief gaan ondersteunen verplichten zichzelf om energie-efficiënte producten te maken die voldoen aan de Energy Star richtlijnen van de EPA. De deelnemers moeten verder het grootste deel van de computers en servers die ze voor hun bedrijf gebruiken energie-efficiënt maken en gebruikmaken van powermanagement applicaties. Consumenten kunnen zich ook aansluiten bij het initiatief. Op Climatesaverscomputing.org kunnen zij zich aanmelden en ‘beloven’ dat ze een computer gaan kopen die goedgekeurd is door het CSCI. Op de website worden verder tips gegeven hoe er energie bespaard kan worden, bijvoorbeeld door inschakeling van de slaapstand.