min

Tags in dit artikel

, , ,

AMD heeft het niet makkelijk gehad de laatste tijd, en stelde zelfs voortdurend het vertrouwen van haar investeerders op de proef. Maar volgens een rapport van Current Analysis heeft AMD een schitterende juli-maand achter de rug.

Volgens het onderzoeksbureau had AMD een marktaandeel van 51 procent op de notebook- en desktopmarkt. Dat is 13,4 procent meer dan juni 2007 en 4,3 procent beter dan juli 2006. De goede cijfers komen ietwat onverwacht, maar Current Analysis denkt wel een verklaring te hebben: "Door de verschillende back-to-school acties dit jaar, heeft AMD zich goed weten te positioneren bij OEM-partners als HP en Gateway door zeer betaalbare producten op de markt te brengen. Hierdoor is de gemiddelde prijs van een AMD-gebaseerde computer lager dan die van een Intel-gebaseerde pc."

De prijzenoorlog die AMD eerst fataal leek te worden, blijkt nu uitermate goed uit te draaien voor de chipfabrikant. Historisch gezien heeft AMD altijd sterker gestaan in het desktop-segment dan Intel en dat was in juli zeker niet anders. Van alle verkochte desktops waren 66,6 procent van de toestellen op AMD-processoren gebaseerd, waardoor Intel daar slechts 33,4 procent kon scoren. Het prijsargument van Current Analysis blijkt geen loos argument te zijn: de gemiddelde AMD-pc werd in juli voor 536 dollar verkocht, terwijl voor een Intel-pc gemiddeld 657 dollar op tafel werd gelegd.

De bestverkochte AMD-pc van juli was HP’s Pavilion a6110n, voorzien van een AMD Athlon X2 4400+, een 320GB harde schijf en 2GB RAM-geheugen. Dat toestel ging over de toonbank voor een prijs van 545 dollar. Intel’s best verkochte pc was de HP Pavilion a6120n, voorzien van een Core 2 Duo E4400, een 320GB harde schijf en 2GB RAM-geheugen. Hiervoor betaalden klanten 610 dollar.

AMD verbaasde vorige maand ook in het notebooksegment, waar het meestal heel wat zwakker staat dan Intel. Van alle verkochte notebooks in de Verenigde Staten was 44,8 procent voorzien van AMD-processor, een record. Het betreft een stijging van 33,0 procent tegenover juni en een stijging van 20,5 procent tegenover januari van dit jaar. Intel’s aandeel in de markt zakte met 11,8 procent tegenover juni en met liefst 19,8 procent tegenover Januari van dit jaar. Opvallend is dat AMD-notebooks nauwelijks goedkoper waren dan Intel-notebooks. De gemiddelde prijs van een AMD-toestel was 748 dollar, terwijl een Intel-model je 764 dollar kostte.

Al deze cijfers bevestigen niet dat AMD op de terugweg is, maar het is wel duidelijk dat AMD in juli erg sterk stond op de markt.