2min

Tags in dit artikel

, ,

Tesla-CEO Elon Musk heeft in het verleden contact gezocht met Apple-CEO Tim Cook voor een mogelijke overname van Tesla. De CEO van Apple gaf geen blijk van interesse.

Musk claimt dit op Twitter als reactie op het nieuws rond de ontwikkelingen van een Apple-auto. Hij zegt dat hij ’tijdens de donkerste dagen van het Model 3-programma’ contact zocht met Tim Cook om de overname van een overname van Tesla door Apple te bespreken. Hiervoor wou hij een tiende van de waarde die het bedrijf nu heeft.

Momenteel is Tesla zo’n 600 miljard dollar waard, of een kleine 500 miljard euro. Apple zou het bedrijf dus voor zo’n 50 miljard euro in handen gekregen kunnen hebben. Toch bleek Cook geen interesse hebben, aangezien hij het verzoek op een bijeenkomst afwees.

Inmiddels is Tesla uit het dal gekrabbeld en is de Model 3 een succes gebleken. De auto is een van de populairste elektrische auto’s op de markt geworden en er zijn al vele honderdduizenden van verkocht. De marktwaarde van het bedrijf is in het afgelopen jaar grofweg vertienvoudigd.

Musk over de elektrische auto van Apple

De opmerking van Musk volgt op de geruchten dat Apple vaart aan het zetten is achter de ontwikkeling van een elektrische auto. Die auto zou beschikken over nieuwe accutechnologie op basis van lithium-ijzer-fosfaat. Een dergelijke accu zou minder snel oververhit raken en veiliger zijn dan andere lithium-ionaccu’s. Ook zou Apple werken aan een monocellontwerp dat efficiënter met ruimte omgaat.

Musk zet zijn twijfels bij die ontwikkelingen. In een tweet vertelt hij dat Tesla al ijzer-fosfaat gebruikt in enkele van de auto’s die in de Tesla-fabriek in Shanghai worden gemaakt. Een accu op basis van een monocellontwerp voor een auto lijkt hem alleen elektrochemisch gezien niet haalbaar. De spanning zou 100 keer te laag zijn. Hij twijfelt of Apple misschien bij elkaar gebonden cellen bedoelt, zoals Tesla ook al doet.