‘Google had begin 2013 bijna Tesla overgenomen’

Volgens een boek over Elon Musk, geschreven door de Amerikaanse techjournalist Ashlee Vance, zou Musk in maart van 2013 een informeel akkoord hebben bereikt met Google over de verkoop van Tesla aan de techgigant. Reden voor de verkoop waren de financiële problemen van de fabrikant en de kinderziektes waar het eerste model mee kampte. Nadat de verkopen van Tesla ineens fors toenamen besloot Musk van de verkoop af te zien en trok zich terug.

Als de informatie van Vance klopt zou Musk persoonlijk met Larry Page, CEO van Google, een akkoord hebben bereikt waarbij Google de autofabrikant zou overnemen. Daarbij was afgesproken dat Musk nog acht jaar mocht aanblijven om leiding te geven aan Tesla en dat Google vijf miljard zou investeren in nieuwe fabrieken voor Tesla. Met beide punten zou Page akkoord zijn gegaan plus een overnamesom van naar verluidt 6 miljard dollar.

De advocaten van beide bedrijven begonnen vervolgens aan het proces om contract op te stellen waarmee de overname kon worden bezegeld. Daarvoor moesten ook nog verschillende punten uitonderhandeld worden. Zo wilde Musk bijvoorbeeld dat Google het bedrijf niet zou opsplitsen of opheffen voordat de derde generatie auto’s was verschenen. Voordat alle details waren uit onderhandeld en er een overeenkomst was besloot Musk zich terug te trekken uit de verkoop.

Tesla was namelijk ineens duizenden auto’s gaan verkopen en dat leverde het bedrijf voor het eerst een flinke winst op. Met dat geld kon Musk de positie van het bedrijf verbeteren door leningen af te betalen. Ook had Musk er alles aan gedaan om klanten die een auto hadden gekocht te behouden, ook toen er allerlei kinderziektes aan het licht kwamen. Hij liet elke klant persoonlijk bellen om ze over te halen de auto alsnog te kopen. Hij zou zelfs beloofd hebben om ontevreden klanten uit eigen zak terug te betalen als ze de auto na levering toch vonden tegenvallen.

Inmiddels ligt dit verhaal achter ons en is de waarde van Tesla net als het succes fors toegenomen. Inmiddels heeft het bedrijf een marktwaarde van zo’n 26 miljard dollar.

Bron:Bloomberg