2min

De CEO van Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, heeft recent een zakentrip gehad naar Californië waar hij verschillende bedrijven heeft ontmoet en interessante personen heeft gesproken. Zo heeft hij onder meer gesproken met de CEO van Apple, Tim Cook, en de CEO van Tesla, Elon Musk. Verder heeft hij een rondje gereden in Google’s zelfrijdende auto.

Het bezoek van de CEO van Fiat Chrysler aan Californië is opmerkelijk te noemen omdat hij verschillende bedrijven en topmensen heeft ontmoet en daar uiteraard ook mee heeft gesproken. Of daar samenwerkingen uit voort gaan komen is onduidelijk, ook is het doel van sommige ontmoetingen niet helemaal duidelijk.

Over Tim Cook zei Marchionne: "Hij is geïnteresseerd in Apple’s interventie in de auto, dat is zijn rol.", veel specifieker wilde hij niet zijn, het is daarom onduidelijk of het puur gaat om Apple’s CarPlay of dat Apple mogelijk toch aan een eigen elektrische, misschien wel zelfrijdende, auto werkt, daarover gaan de laatste tijd steeds meer geruchten, zeker gezien Apple’s investeringen. Mocht Apple inderdaad een auto ontwikkelen dan zal waarschijnlijk ook op zoek zijn naar een bestaande autofabrikant die de auto voor Apple wil gaan bouwen. Apple produceert uiteindelijk vrijwel niets zelf maar besteedt dat uit aan andere, bijvoorbeeld Foxconn of Samsung.

Een ander opmerkelijk bezoek was dat aan de CEO van Tesla, Elon Musk, traditionele autofabrikanten plannen normaliter geen bezoeken met Tesla. Tesla is een beetje de nieuwe jongen in de buurt waar niemand nog mee wil spelen, voornamelijk omdat Tesla alles op zijn eigen manier doet en zich niks aan trekt van hoe de markt normaal gesproken opereert. Zo verkoopt Tesla auto’s direct aan de consument terwijl autofabrikanten normaal gesproken met dealers werken die de verkoop voor hun rekening nemen.

Over Musk zei Marchionne: "Ik ben ontzettend onder de indruk wat dat kind heeft gedaan", Marchionne is 62 jaar en Musk 43 jaar.

Fiat Chrysler is een van de grotere automerken in de wereld met een heel scala aan merken zoals Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Ferrari, Fiat, Lancia, Jeep, Maserati en nog wat minder bekende merken.