Cato Networks heeft tijdens een investeringsronde 172 miljoen euro opgehaald. Het geld dient als ondergrond voor de doorontwikkeling van Cato Networks’ sales en technologie, wat het Cato SASE Cloud-aanbod belooft te stimuleren.

De dienstverlening van Secure Access Service Edge (SASE) staat voor het in 2015 opgerichtte Cato Networks centraal. Gartner gebruikte de term voor het eerst om een opkomend, alternatief middel voor hetzelfde doel als een Software-Defined Wide Access Network (SD-WAN) te beschrijven.

Wat is SASE?

SASE en (SD)-WAN beogen hetzelfde resultaat: een veilige, efficiënte verbinding van applicaties, gegevens en gebruikers. De daarvoor ondernomen stappen verschillen. WAN omvat de doorverbinding van een beveiligde PoP (bijvoorbeeld een hoofdkantoor) naar afzonderlijke locaties (bijvoorbeeld regionale kantoren). Data beweegt via private lijnen, Multiprotocol Label Switching (MPLS), VPN’s en telefoonmasten. Diverse hardware is benodigd. SD-WAN, een spirituele opvolger van WAN, vervangt een deel van die hardware met software-applicaties.

SASE radicaliseert de boel, wat Gartner aanspoorde om de technologie in 2019 met het uiterst zeldzame ’transformational’ label toe te bedelen. Alle bedrijfsnetwerken en -applicaties verbinden met een enkel cloudplatform dat data in de juiste netwerkbanen leidt én direct de benodigde veiligheidsmaatregelen toepast. Toegang tot dit cloudplatform wordt als dienst verleent.

Eén van de grootste verschillen tussen de dienstverlening van SD-WAN en SASE is tevens het grootste voordeel: netwerksecurity wordt vanuit het enkele cloudplatform gewaarborgd en beheerd. Een drastische verandering van SD-WAN-netwerkbeveiliging, waarbij security door diverse leveranciers, apparaten en applicaties in verschillende uithoeken van het netwerk wordt gefaciliteerd.

Cato’s toekomst

Cato Networks, de SASE-dienstverlener die vandaag 172 miljoen euro aan opgehaalde investeringen bekendmaakte, was een van de eerste die het model succesvol commercialiseerde. De organisatie regelt meer dan 65 wereldwijde PoP’s in om wereldwijde netwerken en apparaten met haar cloudplatform te kunnen verbinden.

“We staan aan het front van SASE-transformatie”, vertelt Shlomo Kramer. De CEO en medeoprichter droeg een bedrag aan de recente investeringsronde bij. Ook Lightspeed Venture Partners, Greylock, Aspect Ventures, Coatue, en Singtel Innov8 legden in. Sinds de afronding van de ronde wordt Cato Networks geëvalueerd op een marktwaarde van 2,15 miljard euro.