Apple heeft gisterenavond tegenover Forbes bevestigd dat het P.A. Semi heeft overgenomen. Apple wilde niet zeggen wat het van plan is met de fabrikant van energiezuinige chips, maar een link met de iPhone lijkt voor de hand te liggen.

Het 150-werknemers tellende PA Semi werd in 2003 opgericht door Dan Dobberpuhl, een bekende en gerespecteerde techneut in de wereld van de processors, die onder andere hoofdontwerper was van de Alpha en StrongARM processors. Het duurde echter tot 2005 dat zijn bedrijf in de spotlichten trad en in de tussenliggende tijd ontwikkelde het bedrijf de PWRficient Processor. Deze variant op de PowerPC-processor moet volgens het bedrijf de ultieme balans scheppen tussen een laag stroomverbruik en hoge prestaties. De ambities die het bedrijf bekendmaakte, logen er ook niet om. Zo wilde het bedrijf de strijd aangaan met processorgiganten als AMD en Intel.

Die strijd leek in 2006 al een succes te worden toen PA Semi dichtbij een deal met Apple kwam, waaronder het bedrijf processors zou gaan leveren voor de MacBook en MacBook Pro. De geschiedenis heeft echter uitgewezen dat Intel er uiteindelijk met die deal vandoor ging, waardoor het weer stil werd rond PA Semi. Tot gisterenavond dus, want uiteindelijk heeft het bedrijf van Dobberpuhl toch een deal met Apple te pakken. Volgens onbevestigde bronnen rond de deal heeft Apple 278 miljoen dollar betaald om het bedrijf geheel over te nemen.

Steve Downling, woordvoerder van Apple liet tegenover Forbes weten dat Apple wel vaker kleine technologiebedrijfjes koopt en dat het bedrijf over het algemeen geen commentaar geeft over het doel van die overnames. Toch doet de overname menigeen de wenkbrauwen fronsen, want de deal met PA Semi is volgens experts een klap in het gezicht van Apple’s processorpartner Intel. De processorgigant probeert Apple al een tijdje te overtuigen om zijn nieuwe Atom-processor te gebruiken voor Apple-producten met een laag energieverbruik. PA Semi’s tegenhanger werd in februari 2007 geïntroduceerd en is een 64-bit dualcore processor met een kloksnelheid van 2GHz en een vermogen van vijf tot dertien watt. Destijds beweerde PA Semi dat deze processor tot 300 procent efficiënter was dan gelijksoortige modellen van concurrenten.

Hoewel Intel en andere concurrenten van PA Semi in de tussentijd niet stilgezeten hebben, heeft Apple het bedrijf wel goed in de gaten gehouden. Overnamegesprekken werden echter pas recentelijk gestart. Momenteel gebruikt Apple nog geen processors van PA Semi, de iPhone gebruikt naar verluid een processor van het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung. Hoewel Apple niet heeft laten weten wat de plannen zijn met PA Semi ligt in een implementatie van de processors van het bedrijf in producten van Apple voor de hand. Een controle over zowel de hardware als de software van producten is de bekende kracht van Apple en deze deal past prima in die strategie. Volgens insiders is de kans dan ook groot dat Apple besluit om de processors van PA Semi in de toekomst exclusief te gaan gebruiken voor haar eigen producten, hoewel het bedrijf momenteel plannen heeft om ook de huidige klanten van PA Semi te blijven bedienen.

Maar waarschijnlijk zal Apple die keuze pas gaan maken als het zeker is dat het een processors heeft die energiezuinig is, maar tevens krachtig genoeg is om alle applicaties en features te draaien die de softwareontwikkelaars van Apple maar kunnen bedenken.