2min

Tags in dit artikel

, ,

Carl Icahn, aandeelhouder van Yahoo, is niet tevreden met de stukgelopen onderhandelingen tussen Yahoo en Microsoft. In een open brief laat Icahn weten dat het de hele raad van bestuur van het bedrijf wil laten vervangen als de overnamegesprekken met Microsoft niet hervat worden.

Icahn is in het bezit van vier procent van alle aandelen van Yahoo en is van plan nog meer aandelen te kopen met een totale waarde van 2,5 miljard dollar. Oprichters Yang en Filo hebben beide tien procent van de aandelen en elke directeur een kleine vijf procent.

De investeerder staat nu voor de volgende twee uitdagingen. Genoeg steun vinden bij de overige aandeelhouders en hij moet proberen om Microsoft weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Beide opties zullen echter niet eenvoudig worden.

Toch lijkt er genoeg steun voor de plannen van Icahn. Volgens een aantal kleine aandeelhouders is er genoeg steun voor het plan en zijn ze van mening dat een deal met Microsoft positief voor het bedrijf uit zal pakken.

Steve Ballmer krijgt op deze manier wat hij al publiekelijk kenbaar maakte. Om tot overeenkomst te komen is hij van mening dat de hele raad van bestuur vervangen moet worden. Ballmer durft echter deze strijd niet zelf aan te gaan. Hij vreest dat dit teveel imago-schade zou opleveren.

Icahn schuwt deze schermutselingen echter niet. In het verleden is hij vaker bij dit soort proxygevechten betrokken geweest bij overnames van bedrijven zoals Time Warner, Motorola en Blockbuster.

Wall Street-analisten zijn nog steeds voorstander van een overname van Yahoo door Micrsoft. "Yahoo is onmisbaar voor Microsoft als het de concurrentie met Google aan wil gaan", aldus Ben Schachter, analist bij UBS. "We blijven geloven dat er een overeenkomst gesloten zal worden".

Yahoo heeft, via een persbericht, al gereageerd op de plannen van Icahn. Daarin wijst het bestuur de plannen van de investeerder af. Volgens het bestuur is het niet aan Icahn om zelf tien nieuwe bestuurders aan te stellen in een poging om een deal met Microsoft te sluiten.

Aandelen van Yahoo stegen acht procent toen het nieuws bekend werd omtrent de plannen van Icahn. De aandelen Microsoft stegen één procent.