1 min

ASML verwacht de komende twee jaar een tekort aan chipfabricagemachines. Dat vertelt CEO Peter Wennink in gesprek met de Financial Times.

Volgens de CEO moeten chipfabrikanten er rekening mee houden dat de komende twee jaar er een tekort aan machines is. Het komt doordat fabrikanten van machines voor het fabriceren van chips blijvend problemen met de toeleveranciersketen ondervinden. De toeleveranciers slagen er niet in hun productie op te schroeven.

Voorbeeld Carl Zeiss

Als voorbeeld noemt Peter Wennink de problemen die ASML ondervindt bij de levering van lenzen, één van de belangrijkste componenten voor de machines. De lenzen worden geleverd door de Duitse specialist Carl Zeiss. Carl Zeiss kan op momenteel niet voldoen aan de vraag, maar gaat wel extra productieomgevingen bouwen. Het bouwproces duurt lang. Pas na 12 maanden kan de productie beginnen.

Productie blijft onder druk door vraag

De CEO van ASML geeft wel aan dat zijn bedrijf dit jaar en volgend jaar meer machines aflevert. De groei voldoet echter niet aan de enorme vraag naar de gespecialiseerde machines. Zo vraagt alleen al chipgigant Intel om flinke aantallen. Zeker nu Intel heeft aangekondigd nieuwe fabrieken in de Europese Unie te gaan bouwen.

Tip: ASML boekt recordomzet en verwacht 20 procent groei