2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De prijs van videokaarten bereikt een nieuw dieptepunt. In de afgelopen maand daalde de gemiddelde straatprijs met 25 procent.

3DCenter.org onderzoekt de prijzen van videokaarten op de Europese markt. Met verloop van maart daalde de Europese prijs van AMD- en Nvidia-modellen naar het laagste punt sinds eind 2020.

Het nieuwe dieptepunt wijst uit dat Nvidia en AMD herstellen van het chiptekort. Tussen eind 2020 en eind 2021 groeide de vraag harder dan het aanbod, waardoor de prijzen stegen. Inmiddels trekt het aanbod aan, wat de prijsdaling verklaart.

High-end modellen uitgezonderd

De daling is niet van toepassing op alle videokaarten. Sommige modellen zijn opvallend stabiel, waaronder de Radeon RX 6700/6800 (XT), GeForce RTX 3070 en GeForce RTX 3080.

De productieprijs van deze modellen is bovengemiddeld hoog. AMD en Nvidia werken met lage marges, waardoor veranderingen in aanbod en vraag minder impactvol zijn voor de prijs.

Ada Lovelace en RDNA3

Volgens 3DCenter.org trekt de prijsdaling verrassend weinig kopers aan. Het is mogelijk dat grote inkopers wachten op de introductie van nieuwe architecturen.

Nvidia sleutelt op dit moment aan ‘Ada Lovelace’, een opvolger van de huidige Ampere-architectuur. AMD werkt aan RDNA3, de opvolger van RDNA2. De organisaties delen nog geen details, maar de volgende generaties zijn onderweg.

Kopen of wachten?

Ben je in de markt voor een nieuwe videokaart uit het huidige aanbod, dan kan het waardevol zijn om nog eventjes te wachten. De prijs belooft in de komende maanden door te zakken. Grote inkopers wachten op RDNA3 en Ada Lovelace, terwijl het aanbod van huidige kaarten stabiliseert.

Tip: Intel lanceert snelste Core i9-processor voor desktops tot nu toe