2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Gigabyte introduceert de G492-PD0, een server op basis van Ampere Altra CPU’s en Nvidia A100 GPU’s. Het model is geschikt voor AI- en high performance computing (HPC) workloads.

De meeste HPC servers draaien op x86-processoren van Intel. De G492-PD0 steekt af van de norm. Het model draait op twee Arm-processoren, de Ampere Altra of Altra Max. Gigabyte ontwikkelde de server om in te spelen op de groeiende vraag naar HPC-systemen voor Arm.

De x86-architectuur van Intel domineert de markt, maar daar komt langzamerhand verandering in. Arm-processoren worden steeds energie-efficiënter en krachtiger. Vandaar wordt de architectuur door steeds meer HPC- en AI-applicaties ondersteund.

G492-PD0

De G492-PD0 heeft zestien ingangen voor DDR4 DIMM. Gebruik je een 256GB-module voor elke ingang, dan eindig je met een capaciteit van 4TB. Daarnaast biedt de server ruimte voor acht Nvidia A100 GPU’s. Daarmee is de G492-PD0 niet alleen zuinig, maar krachtig voor GPU-intensieve workloads.

De GPU’s worden ondersteund door een Nvidia NVSwitch chip. De chip zorgt dat alle GPU’s synchroon werken. De GPU-aansluitingen bevinden zich op een baseboard met een toegespitst koelingssysteem. Het baseboard ondersteunt Nvidia GPUDirect RDMA, een technologie voor datatransfers tussen GPU’s en third-party devices, waaronder network interface cards (NIC) en storage adapters. Ook GPUDirect Storage is beschikbaar, een technologie voor het offloaden van CPU-taken naar GPU’s.

Bovenop het koelingssysteem vind je een mainboard voor memory, storage en de processor. De G492-PD0 staat maximaal zes U.2 NVMe-schijven van 2,5 inch toe. De binnenkant biedt ruimte voor vier M.2 NVMe-modules. Twee Gigabit Ethernet-ingangen voorzien in netwerkconnectiviteit. De derde ingang is geschikt voor een ethernet management-interface.

Arm in de lift

Gigabyte zet hoog in op Arm. De organisatie liet weten dat er meerdere nieuwe Arm-modellen op de planning staan. Ook Microsoft biedt steeds meer ondersteuning voor de architectuur. De eerdergenoemde Ampere Altra en Altra Max-processoren worden reeds in Azure servers aangeboden.

Microsoft maakte onlangs bekend dat de servers zijn gecertificeerd met Arm SystemReady, een certificaat voor die systemen die Arm ondersteunen. Ook de G492-PD0 van Gigabyte ontving het certificaat.