1 min

Tags in dit artikel

, ,

Vandaag bereikte ons het bericht dat de medeoprichter van chipfabrikant AMD Ed Turney aan de gevolgen van hersenkanker is overleden.

Hij overleed afgelopen vrijdag op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Cupertino. Turney was een van de zeven oprichters van AMD. Hij werd in 1929 geboren in Brooklyn, New York. Nadat hij tijdens de Koreaanse oorlog als elektricien bij het Amerikaanse leger werkte, ging hij zich vanaf 1963 bezighouden met chips, waardoor hij een verkoper voor Fairchild Semiconductor werd.

Zes jaar later, in 1969, verliet hij samen met zeven andere werknemers Fairchild en samen richtten ze AMD op. Een van zijn eerste rollen binnen het bedrijf bestond uit het opkopen van apparatuur en het in goede banen leiden van de bouw van AMD’s eerste chipfabriek.

Turney was daarnaast ook belangrijk in het opzetten van de verkooporganisatie achter AMD en het formeren van een network van distributeurs. Na vijf jaar voor AMD gewerkt te hebben, verliet hij het bedrijf in 1974 met de verklaring dat hij voor kleinere bedrijven wilde werken. Zijn werk daar bestond voornamelijk uit het opstarten van de firma’s en het aantrekken van investeerders.

George Turney, de broer van Ed, maakte gisteren bekend dat zijn broer vandaag begraven zal worden in Los Altos, Californië, naast de laatste rustplaats van zijn moeder.