2min

Tags in dit artikel

, , , ,

CFO Stéphane Lhopiteau is tweede topmanager die zijn biezen pakt na de door aandeelhouders aangekondigde opsplitsing van Atos. Eerder kondigde CEO Rodolphe Belmer zijn vertrek aan. Een grote stoelendans is het gevolg.

Atos is een grote Franse IT-dienstverlener. De meerderheid van de Raad van Bestuur wil de koers van het bedrijf over een andere boeg gooien. Hierbij wordt het bedrijf in twee delen gesplist, een winstgevend deel (SpinCo) en de minder winstgevende activiteiten (TFCo). Het winstgevende deel bestaat uit de big data- en securityafdeling BDS en de ICT-dienstverlening van het bedrijf. Het overige deel bestaat uit de verliesgevende activiteiten, zoals de divisie voor ICT-infrastructuurbeheer.

De voormalige CEO Rodolphe Belmer was het niet met deze splitsing eens en wilde de securityafdeling in combinatie met andere assets verkopen, maar ving hiervoor bot bij de rest van de bestuursleden. Hierdoor besloot hij op te stappen. Nu ook CFO Stéphane Lhopiteau zijn conclusies heeft getrokken en in de tweede helft van dit jaar vertrekt, komt er een grote carrousel op gang.

Stoelendans

Lhopiteau wordt als CFO vervangen door Nathalie Sénéchault. De opsplitsing zet daarnaast een complete reorganisatie in gang. Zo zijn voor de twee afzonderlijke delen nieuwe CFO’s benoemd. Anil Agrawal wordt de CFO van het SpinCo-onderdeel, dat BDS en de digitale afdeling Evidian met elkaar integreert. Darren Pilcher is de nieuwe CFO van het andere onderdeel, dat nu de naam New Atos meekrijgt.

Philippe Oliva en Nourdine Bihmane zijn als CEO’s benoemd voor respectievelijk SpinCo en TFCO (Atos). De algemene reacties op het opsplitstingsplan zijn negatief. Afgelopen week daalde het aandeel Atos flink met maar liefst 25 procent.

Tip: Atos wil opsplitsing, CEO stapt op, aandelenprijs daalt 25 procent