1 min

Vodafone introduceert netwerk slicing voor zakelijke klanten in Nederland. Hierbij kunnen klanten een gedeelte van de mobiele capaciteit van de operator reserveren en deze naar eigen inzicht inzetten voor bedrijfsprocessen.

Met de introductie van Vodafone Business Network Slicing is de internationale telecomgigant de eerste aanbieder die de dienst beschikbaar maakt voor zakelijke klanten in Nederland. Via de dienst kunnen klanten een gedeelte van de mobiele capaciteit van de operator reserveren en zelf gebruiken.

Deze gereserveerde capaciteit kunnen zij zelf flexibel en virtueel opdelen, en daarbij prioriteit geven aan de beschikbare hoeveelheid bandbreedte. Op deze manier kunnen zij eigenlijk een private mobiele netwerkomgeving inzetten.

Klanten met behoefte aan mobiele netwerkcapaciteit

De dienst is volgens Vodafone vooral geschikt voor zakelijke klanten die snelle communicatie zeer belangrijk vinden. Denk daarbij aan de gezondheidszorg, maar ook aan organisatoren van grote evenementen.

Organisatoren kunnen bijvoorbeeld hun gereserveerde mobiele netwerkcapaciteit virtueel opdelen in speciale ‘kanalen’ voor communicatie en het streamen van camerabeelden voor toezicht.

Pilots

Naar eigen zeggen heeft Vodafone de dienst in de afgelopen tijd uitvoerig getest in een drietal succesvolle pilots. Onder meer tijdens een concert in Nijmegen, het EK Hockey en de Pride in Amsterdam. In de eerste pilot werd via een 5G-netwerkslice een stabiel mobiel netwerk geboden voor 5.000 man en het streamen van live camerabeelden van het concertterrein.

Tip: Nokia en Google bereiken doorbraak in 5G network slicing