1 min

De Belgische telecomoperator Proximus, de Belgische verzekeraar Ethias en de Duitstalige Gemeenschap gaan gezamenlijk het Duitstalige gebied in België verglazen. De verglazing is een onderdeel van de strategie van de Belgische overheid om het aantal ‘witte plekken’ voor breedbandtoegang in het land te verminderen.

De drie partijen werken samen onder Glasfaser Ostbelgien, een publiek-privaat project om de komende vier jaar in het hele Duitstalige gebied van België glasvezel aan te leggen. De werkzaamheden moeten volgend jaar starten en tot 2026 duren. Wel heeft de samenwerking eerst toestemming nodig van de Europese Unie. Deze toestemming wordt later dit jaar verwacht.

Platteland aan de beurt

De samenwerking gaat zich vooral richten op het uitrollen van glasvezel op het platteland. Tot nu toe was de uitrol vooral gericht op steden. De uitrol op het Duitstalige plateland in het oosten van België wordt gerealiseerd door subsidies van de Duitstalige Gemeenschap, ondersteund door het Europese herstelplan, voor een bedrag van 40 miljoen euro. Ook verzekeraar Ethias draag aan de financiering bij.

Vermindering ‘witte plekken’

Naast het ontsluiten van het Duitstalige platteland met glasvezel moet de samenwerking ook bijdragen aan het tegengaan van de vele ‘witte plekken’ in België als het gaat om toegang tot breedband. De uitrol in het oosten van het land moet het aantal witte plekken met tot 15 procent gaan verminderen, in lijn met de wens van de Belgische landelijke overheid.

Tip: Proximus bereikt doorbraak in network slicing voor Oppo smartphones