AMD introduceert vierde generatie EPYC ‘Genoa’-processors

AMD introduceert vierde generatie EPYC ‘Genoa’-processors

AMD komt met de vierde generatie AMD EPYC-datacenterprocessors, ook wel EYPC Genoa. De chips moeten meer prestaties brengen voor workloads in cloudomgevingen, binnen zakelijke datacenters en voor high performance computing (HPC).

De AMD EPYC Genoa-processors zijn gebaseerd op de Zen 4-core chiplets en bieden naar eigen zeggen de beste prestaties van alle AMD-processors. De chips bieden een dichtheid van maximaal 96 cores in een enkele processor.

Features

Andere features van de nieuwste generatie EPYC-processors zijn ondersteuning voor DDR5-geheugen en PCIe 5.0-connectiviteit. Dit zijn volgens de chipgigant belangrijke voorwaarden voor het draaien van AI- en ML-applicaties. Ook ondersteunen de processors CXL 1.1+ voor geheugenuitbreiding. Dit helpt voor een grotere in-memory workload-capaciteit, aldus de fabrikant.

Op het gebied van security zijn deze processors ook verder geoptimaliseerd. De security-features breiden die van AMD Infinity Guard uit en bieden zowel fysieke als virtuele beschermingslagen. Door een dubbel aantal encryptiesleutels in vergelijking met de vorige generaties, kunnen klanten zowel lokale, cloudgebaseerde en in storage zittende data veilig houden.

Energiezuiniger

Daarnaast zijn deze datacenterprocessors energiezuiniger en helpen zij klanten met het versnellen van hun digitale transitie door een hogere throughput voor applicaties en meer insights voor aanpassingen. Op deze manier kunnen bedrijven de datacenterprestaties flink opschroeven, hun infrastructuur consolideren en op hetzelfde moment de energieconsumptie flink terugbrengen.

Varianten en ecosysteem

De AMD EPYC Genoa-processors komen in vele variaties en kennen Amerikaanse prijzen tussen de 2.730 dollar en 11.805 dollar.

Ook het ecosysteem is intussen bezig de AMD EPYC Genoa-processors in hun eigen oplossingen onder te brengen. Dell Technologies heeft hiervoor inmiddels een speciale serie PowerEdge-servers gelanceerd. HPE introduceert nieuwe ProLiant Gen11-servers en Lenovo nieuwe Thinksystem-servers. Ook Supermicro komt met nieuwe systemen.

Daarnaast integreren Microsoft , Oracle en Google Cloud de nieuwe processors in hun oplossingen. VMware heeft vSphere 8 voor de AMD EPYC Genoa-processors geschikt gemaakt.

Tip: Lenovo en AMD bieden veilige, betrouwbare en duurzame infrastructuur