2min

AWS heeft een nieuwe versie van de Graviton-processors gepresenteerd, de Arm-gebaseerde Graviton3E.

De chip is geschikt voor het draaien van workloads die hoge prestaties vereisen. AWS presenteerde de Graviton3E-processor tijdens zijn jaarlijkse re:Invent-evenement in Las Vegas.

In vergelijking met de Graviton-voorganger biedt de nieuwste processorversie tot een kwart betere rekenprestaties, twee keer hogere ‘floating-point’ prestaties en een twee keer snellere verwerking van cryptografische workloads.

Ook bieden de nieuwe processors tot drie keer hogere prestaties voor ML-workloads, inclusief ondersteuning voor bfloat16. De AWS Graviton3E-processors bieden daarnaast tot 35 procent hogere vector-instructieprestaties. Het betekent dat de nieuwe serie processors van de techgigant beter HPC-workloads kunnen verwerken.

Nieuwe series instances

De Graviton3E-processors worden toegepast in de nieuwe EC2 Hpc7G instances van AWS. Deze serie instances, die in de loop van 2023 beschikbaar komen, komen verschillende configuraties, met maximaal 64 vCPU’s en 128 gibibyte (GiB) aan geheugen.

Ook zijn de nieuwe processors verwerkt in de nu in preview aangekondigde series c7gn-instances. Deze instances bieden tot 200 Gbps aan netwerksnelheid en tot een 50 procent hogere packetverwerkingsprestaties dan bestaande AWS EC2 Graviton-instances. De EC2 c7gn Graviton3E -instances zijn geschikt voor het draaien van netwerkintensieve workloads, zoals network virtuele appliances, data analytics en op processorkracht gebaseerde AI- en ML-inteference applicaties.

Nitro 5 hypervisor

Al de nieuwe instances draaien op basis van de nieuwe AWS Nitro System Cards. Deze leveren versie 5 van de AWS Nitro hypervisor. De hypervisorversie moet verbeterde latency bieden, tot 40 procent betere prestaties per Watt aan energie en een 60 procent hogere PPS. Dit wordt onder meer geboden doordat binnen de eigen Nitro chips van de tecgigant het aantal transistors is verdubbeld.

Techzine is deze week aanwezig op AWS re:Invent. Houd de website in de gaten voor meer. In dit overzicht vind je het belangrijkste nieuws.

Tip: Data ligt ten grondslag aan moderne innovatie

Tip: AWS introduceert high performance Amazon EC2 R7iz instances