1 min

AWS heeft nieuwe serie high performance instances, de Amazon EC2 R7iz, geïntroduceerd. De instances op basis van Intel Sapphire Rapids-processors zijn geschikt voor applicaties die veel processorkracht vereisen.

De instances zijn beschikbaar tot maximaal 128 virtuele CPU’s per instance en 1024 GiB beschikbaar geheugen. Een GiB is iets groter dan GB. Ook gaat het om de eerste x86-instances van AWS met DDR5-geheugen voor tot 2,4 keer meer geheugenbandbreedte, naast 50 Gbps aan netwerksnelheid en 40 Gbps aan Amazon Elastic Block Store (EBS) bandbreedte.

De Intel Sapphire processors bieden de instances een maximale kloksnelheid van 3,9 GHz wanneer alle cores actief zijn. Hierdoor moeten de Amazon EC2 R7iz instances hogere prestaties leveren per CPU dan iedere andere Amazon EC2-instance op basis van Intel processors.

De instances zijn verder gebouwd op het AWS Nitro System. Dit is een combinatie van specifieke hardware en een lichtgewicht hypervisor. De technologie levert alle rekenkracht- en geheugenbronnen van de host hardware naar de instances voor betere prestaties en security.

Bare metal

Binnen de nieuwe Amazon EC2 instances zijn twee bare metal-configuraties beschikbaar. Deze configuraties moeten volgens de techgigant directere toegang geven tot de onderliggende processor- en geheugenbronnen dan een standaard instance. Deze directere toegang kan worden ingezet voor het optimaliseren van de prestaties van bepaalde zakelijke applicaties.

Wanneer de Amazon EC2 R7iz Series van instances op basis van Intel Sapphire Rapids-processors algemeen beschikbaar komen, is niet bekend.

Techzine is deze week aanwezig op AWS re:Invent. Houd de website in de gaten voor meer. In dit overzicht vind je het belangrijkste nieuws.

Tip: Data ligt ten grondslag aan moderne innovatie

Tip: AWS IoT RoboRunner versimpelt softwareontwikkeling voor robotbeheer